Kad ienaidnieks par draugu kļūst jeb rīsu nūdeles ar sezama aknu plāceņiem

Kad ienaidnieks par draugu kļūst jeb rīsu nūdeles ar sezama aknu plāceņiem

Šis būs stāsts par ēdienu, kas agrāk likās fū un pē, tāpat kā droši vien dzīvē gadās ar cilvēkiem, kuri vēlāk kļūst par draugiem. Otrādi laikam būtu tad, ja gadās saindēties ar kaut ko (tpu tpu tpu).

Bērnībā aknu smaka  smarža manī izraisīja šausmas. Goda vārds nesapratu, kā kaut ko tādu var sevī iedabūt. Tagad, kad pavisam neilgu periodu nebija sanācis ēst gaļu, iegājusi Rimi pēc kādas ātras uzkodas, ieraugot aknu plāceni un sajūtot viņa smaržu, notika klikšķis, un es sapratu – man viņu vajag!

Izstāstījusi savu pārsteigumu mammai, viņa pārnesa mājās kg liellopu aknu. Tā kā virtuves pavēlniece ģimenē esmu es, tad nācās vien pamēģināt uztaisīt sev tīkamus aknu plāceņus pašas spēkiem. Meklēju, kā tad īsti ir – vajag mērcēt pienā tās aknas vai nevajag. Izlēmu par labu ”vajag” un garša patiešām ir ļoooooooti maiga un specifiskā aknu garša vismaz šajā receptē man personīgi tā nesitas cauri.

Ko vajag?

-1kg liellopa aknu (1kg ir tiešām daudz…)

-2 saujas auzu pārslu (miltu vietā)

-2 olas

-sauja kviešu kliju (var jau, protams, arī nelikt)

-sezama sēklas (gribējās to kraukšķīti starp zobiem)

-garšvielas -sāls/vegeta/pipari

-2 sīpoli

-piens (mērcēšanai vajag patiesībā galīgi maz)

-eļļa

-franču sinepes

-rīsu nūdeles + krējums + asā chilli mērce manā + dillītes, lociņi svaigumam

Kā vajag?

-Sagriežu, notīru aknas, ielieku pienā pagulēt uz 2 stundiņām

-Kad tās modušās, lieku gaļas maļamajā mašīnā un uztaisu aknu putru. Tāpat saberžu auzas un klijas miltos ar savām mīļajām vismaz 20 gadu vecajām dzirnaviņām.

-Aknām pievienoju olas, saberztās auzas & klijas, garšvielas, sagrieztu sīpolu, 2 saujas sezama

-Liekam cepties! Uz vienas puses uzberu papildus sezamu, lai tas, no otras puses cepot, uztaisa aknām sedziņu. 😀

-2 minūtes uz vienas puses, 2 uz otras un gatavs!

-Rīsu nūdeles apleju ar litru vāroša ūdens. Paturu minūtes 3-5, ūdeni noleju, apkaisu ar garšvielām un voilā!

-Ak, jā, man ienāca prāta, ka gribu aknu plācenīšus ēst ar franču sinepēm. Varbūt kādam šķitīs jocīgi, bet man ļoti garšoja.

 

IMG_1294 IMG_1295 IMG_1296 IMG_1300

 

Dalīties un sekot: