Ķirbja kūka (bez glutēna un olām)

Ķirbja kūka (bez glutēna un olām)

Skrienot cauri receptēm un ķerot iedvesmu, nereti mani sakaitina, kad zem virsraksta “ķirbju kūka”, “burkānu kūka” vai kāds cits kulinārijas brīnums, izrādās, ka minētā sastavdaļa ir, piemēram, 2 ēdamkarotes, kas uz visa produkta apmēru ir… nekas. Tādā gadījumā to, manuprāt, būtu jāsauc par “Kūku ar ķirbi”. :)) Labi, nu jau es piekasos, tad nu tālāk var palūkot manu izpratni par “ķirbja kūku”. Gribu atkal minēt to, ka nevajag baidīties eksperimentēt un likt klāt savas sastāvdaļas vai gluži pretēji – ņem nost kaut ko no minētā. Receptei ir iedvesmojošs nolūks! 🙂

Šīs receptes izaicinājums bija pagatavot kūku bez olām, aizvietojot tās kā nu mācēju.

Kas nepieciešams?

-1,7kg smalki rīvēta ķirbja

-3 ēdamkarotes ar kaudzīti maltas linsēklas

-3 ēdamkarotes kartupeļu cietes

-200 ml sojas piena (var arī parasto, protams)

-4-5 ēdamkarotes medus (3 masai, 1 pamatnei) (var lieliski aizvietot arī ar iebiezināto pienu vai cukuru)

-5 saujas auzu pārslu (3 rupji maltas, 2 smalki maltas)

-2 saujas žāvētu plūmju

-kanēlis

-150g rīsu miltu

Kas jādara?

-Lai vieglāk būtu ķirbji atdalīt no tā mizas, ielieku cepeškrāsnī 180 grādos 25min. Pēc tam ķirbji var nomizot tik pat viegli kā gurķi – miziņa viegli nāk nost. Ja nav vēlmes darīt šādi, var vienkārši paņemt ķirbi, sagriezt bezmizainos gabalos un likt virtuves kombainā uz rīvēšanu. Gala rezultātā mums vajadzētu iegūt smalki rīvētu ķirbi!

-200 ml sojas pienā izšķīdinām 3 ēdamkarotes kartupeļu cietes.

Fotor0915153831

-Sarīvētajai ķirbju masai pievienojam sojas piena-kartupeļu cietes mikstūru, 3 ēdamkarotes maltu linsēklu, medu, rīsu miltus.

-Pamatnei – sajaucu sīki sapluinītas žāvētās plūmes kopā ar auzu pārslām un medu (atkal -der arī iebiezinātais piens, bet ne vienkārši cukurs! masai ir jāturās kopā).

-Pamatni kārtojam formā, pa virsu liekam ķirbju masu.

-Apberam ar kanēli un liekam cepeškrāsnī ~ 170 grādi uz 45 min. Iesaku gan būt uzmanīgiem un nepieņemt cepeškrāsns rādītājus par nemaināmiem, jo katrai krāsnij tomēr savas īpatnības.

-Ņemam ārā un ļaujam kūkai pilnībā atdzist, jo masa būs, lai arī salīdzinoši sacietējusi, tomēr pamīksta. Ātrākam procesam var izmantot ledusskapi,kad kūka vairs nekūp 🙂

Ja gribas treknāk, protams, lieliski derēs klāt arī saldais/skābais krējums vai, piemēram, kāds svaigais krēmsiers.

Priekā!

IMG_3944

IMG_3948