Pārtikas tendences 2015.gadā

Pārtikas tendences 2015.gadā

Ak, uz kurieni gan pasaule griežas! Mūsdienās tendences nākamajam gadam paredz ne tikai modē, bet arī ēdienu, garšu un restorānu pasaulē.

Vairāki nozares speciālisti apvieno savus prātus, lai paredzētu, kas tad būs aktuāls nākamajā – 2015. gadā. Pēc gada būs interesanti apskatīties, vai tā tiešām ir noticis.

Šogad tie, kuri seko līdzi veselīga uztura produktiem, visdrīzāk ir pavadījuši zem čia sēklu, godži ogu un kvinojas zīmes (komentāros vari pievienot, kas, Tavuprāt, ir bijis aktuāli šogad?!). Kas mūs sagaida nākamajā gadā?

162692797

Gardēžiem:

1.Tiek paredzēts, ka nākamā “The” virtuve nāks no Āzijas. Šoreiz nav runa par ķīniešu ātrās ēdināšanas vietām, bet gan par Vjetnamas, krāsainās Korejas un amizantās Filipīnu virtuves ienākšanu modē (jocīgi to teikt par ēdienu). Ko tas nozīmē? Visdrīzāk tas nozīmē daudz rīsu! 🙂 Nesen Sicīlijas ceļojumā satikām korejieti. Kad jautājām, ko viņi visbiežak ēd, viņš atbildēja ar vienu vārdu – rīsus. Atceramies, ka arī rīsi ir dažādi un to pielietošanas un pagatavošanas iespējas ir teju neierobežotas. Tiesa, vienā no rakstiem bija arī minēts, ka proteīna batoniņos sākšot iestrādāt arī kukaiņus, jo tie satur ļoti augstu procentu proteīna. Ko saki? 😉

2.Gada garšas- (1) rūgta. Speciālisti ir pamanījuši, ka klienti aiz vien biežāk izvēlas produktus, kuros ir rūgtuma nianses. Hmm, par šo neesmu sajūsmā, ja vien runa nav par tumšo šokolādi. (Modē būs kafijas un alus dzērāji :-)) ) (2) salda un asa. Hmm, šeit, šķiet, ir saredzama Āzijas ietekme- cālis saldskābajā mērcē ar ananāsiem, adžiku vai sarkano piparu gabaliņiem? Starp citu, veikalu plauktos ārzemēs ir parādījušies medus brīnumi ar garšvielām, tajā skaitā ar kanēli (paldies, Dārta, ka iepazīstināji mani ar medus kanēli 🙂 ) un sarkanajiem pipariem! Meklējiet uz medus etiķetēm nosaukumus “habanero honey”, “jalapeño honey” un “ghost chile honey”.

3.Porcijas – mazas. Esot modē mazas porcijas… Priekš manis tas izklausās “būs modē būt izsalkušam”. Lai nu kā, nešaubos, ka smalkie restorāni pavisam noteikti šo trendu ieturēs. 😉

Dinner-Plate-Landscapes

Ēdienu aktīvistu tendences:

-Tiek paredzēts, ka pieaugs un tikai pieaugs tendence pēc lokālo ražotāju produktiem. Restorānos aiz vien aug pieprasījums pēc vietēji audzētās gaļas, jūras produktiem un dārzeņiem, tāpat nerimstoša šī tendence ir arī tirgū. Sava veida nacionālisma izpausme? 😉 Jokoju, tas, protams, ir jauki. Varbūt arī pie mums beidzot cieņā ikdienā parādīsies rutki, kāļi, selerijas un citi nepelnīti aizmirsti brīnumi.

-Tiek paredzēts, ka pieaugošo runu dēļ par izmaksām, kas rodas audzējot gaļu (runa ir par dabas izmaksām, nevis reāli finansiālajām), pieaugs veģetāriešu skaits. Šajā kontekstā vērts pieminēt, ka paredz, ka ievērojami pieaugs uz augu pasauli bāzētu proteīnu pieprasījums (zirņu proteīns, piemēram). Ko Tu par to saki?

Tehniskais ēdiens:

(Ak, cik šķērmīgi tas izklausās un tomēr)

1.Paredz, ka nākotnē parādīsies iespēja plašā mērogā pasūtīt ēdienu restorānā ar… skārienjūtīgo ekrānu t.i. caur planšetēm. Šobrīd ar to jau eksperimentē McDonald’s un Pizza Hut.

2.Tiešsaistes ēdienu piegāde: Ok, tas ir ērti, bet es personīgi mazliet pat izbaudu staigāšanu pa veikalu un etiķešu pētīšanu (jā, katram savi tarakāni galvā 😉 ). Nezinu, vai šī tendence tiešām atainosies Latvijā, bet lielajos tirgos tas aiziet uz urrrāāāā… arī Amazone nesen ir ienirusi šajā industrijā.

3.Google glass tehnoloģijas pielietošana… Kā? Oficiants, kurš valkās šo creepy (es nevaru atrast latviski TIK atbilstošu vārdu, ir ieteikumi?) ierīci tiks nodrošināts ar ieteikumiem, kas tieši Tev varētu garšot. Tas nozīmē, ka Tu pēc kādiem mistiskiem parametriem tiksi identificēts. Pagaidām gan, dzirdot atsauksmes, par Google glass, neko labu nedzirdu (kā jau par pirmo modeli, kurā ir vairāk nepilnību kā funkciju).

4.Karstākajos restorānos paredzēts ieviest iepriekšpārdošanu t.i. rezervēt galdiņu varēs tikai par maksu bez iespējas šo maksu atdot. Nezinu gan, vai ar patērētāju tiesībām tas iet kopā 😉

Veselīgais stūrītis:

Tiek paredzētas pieaugošas tendences 4 ēdieniem. Godīgi sakot, šajā sadaļā biju vīlusies no sākuma līdz beigām –

1. Amarants – sēklas, kas ir bez glutēna, ar daudz olbaltumvielām. Šķietami varētu aizvietot kvinoju, kas ir dārgāka par amarantu. Nu, nezinu, amarants, manuprāt, mūsu virtuvēs jau ir iekarojis tādu pašu vietu kā kvinoja. Jāteic, ka kvinoja pēc konsistences un garšas man patīk labāk. Dažos rakstos piemin, ka savā slavas zenītā nonāks arī prosa, Etiopijas lepnums teff (es tiešam neatradu, kā to tulkot latviski!) u.c. graudaugi. Varbūt arī griķu ēra reiz pienāks?

2. Puķkāposts... tiešām? Puķkāposts? Kamēr ārzemēs tie sāk parādīties pat uz picām, manuprāt, latvieša virtuvē tam ir stabila pozīcija. Vai varbūt es kļūdos? Vairākos tendenču rakstos tas tiek izcelts kā megasuperwow ēdiens, kas aizstās garlaicīgo (?) kartupeļu biezputru un no tā pat varēšot veidot burgerus. 😉

3. Fermentēti produkti. Ak, šeit es patiešām sasmējos. Speciālisti iesaka pārorientēties no jogurta un citādāk fermentētiem produktiem, piemēram, piedāvā pašiem (ak, nē! 🙂 ) marinēt gurķus. Modē būšot arī skābi kāposti, kimchi un kombucha.

4. Matcha – viens no japāņu superfoods. Arī šis, manuprāt, jau vairs nav nekas jauns un grūti iedomāties, ka tas 2015. varētu eksplodēt mūsu virtuves plauktos. Bet varbūt tomēr? Būtībā tā ir tēja ar miiiiilzīgu apjomu antioksidantu tajā.

Matcha

Matcha

Nezinu, kā Tev, bet man izklausās, ka latviešu virtuve ir fantastiski stilīga 2015. gadā. Ko saki?

5.Ak, jā, paredz, ka pieaugs “sulotāju” skaits un pieprasījums pēc sulas spiedēm. Jā, šobrīd sulu šķiet veselības entuziasti mēģina izspiest no visa un jebkā. Taču joprojām notiek strīdi par to, kā tad ir labāk – taisīt smūtijus vai “sulot”? 🙂

6. Meatless mondays – jeb “Pirmdienās bez gaļas” ir tendence, kas ASV ir manāma teju katrā malā, blogā un rakstā. Pat ja nedomā kļūt par veģetārieti, par atslodzi un vienu dienu bez gaļas Tavs ķermenis noteikti nesūdzēsies, lai neteiktu, ka būs sajūsmā 😉

Futūristu virtuvē:

1. Kaņepju atdzimšana. Tiek paredzēts, ka kaņepes ieņems stabilu vietu ne tikai brauniju pagatavošanā, bet arī konfektēs, batoniņos, sīrupos un pat dzērienos. Hmm, šis, šķiet, interesanti 🙂

medical_cannabis_6

2. Neirogastronomija – paredz, ka restorāni rotaļāsies ar mūsu maņām uz pilnu klapi, spēlējoties ar skaņām, smaržām, attēliem un skatoties, kā tas ietekmē mūsu garšu.

Mazliet par dzērieniem

-Lai nu kas, bet kola 2015. nav modē 😉 Tā gluži vienkārši nespēj atrasties uz viena pakāpiena ar tik ļoti tendenciozajiem kokosriekstu un gurķūdeņiem!

-To zālītēm veidoti liķieri. Mums ir mūsu Latvijas Balzāms. Lai arī par to jau zina tuvāk un tālāk, 2015. gadā tas kļūs pavisam stilīgs arī pasaulē 😉

-Svaigas sulas, sulas, suliņas… 😉 Vitamīni pudelē!

Tas īsumā viss… Ko Tu par to saki? 🙂

 

Avoti:

http://www.takepart.com/article/2014/12/25/20-top-food-trends-2015?

http://www.nydailynews.com/life-style/cauliflower-new-kale-2015-food-trend-watchers-article-1.2055951 (slavas dziesmas puķkāpostam)

http://www.toledoblade.com/Mary-Bilyeu/2014/12/30/Predicting-food-trends-for-2015.html

http://www.businessinsider.com/2015-food-trends-2014-12

http://www.baumwhiteman.com/2015Trends.pdf ļoti labs raksts