Degošais ananāss - mērce

Degošais ananāss – mērce

Viesojoties Igaunijā pie draugiem, tikām pacienāti ar paštaisītu mērci. Ļoti pikanta, vienlaikus salda un patīkama. Varētu to saukt arī par čatniju savdabīgā formā. Vienam garšoja vairāk, citam mazāk, bet tā, ka negaršotu nemaz, tā nebija. Tā kā recepte ir pavisam vienkārša, gribēju padalīties arī ar jums. Šeit rakstīšu oriģinālo recepti un iekavās komentēšu, vai ko darīju citādi.

Kas nepieciešams?

-12 nelieli čili pipari (secināju, ka der kā svaigi, tā konservēti)

-2 paprikas, viena dzeltena, otra sarkana. Lai skaistāk 🙂

-400g konservēta ananāsa (es ņēmu svaigo, tirgū bija iespējams nopirkt pa 0,3 EUR!)

-70g etiķa (es ņēmu ābolu etiķi)

-130 g ūdens vai konservu sīrupa

-700 g cukura (nu šis man šķiet ir stipri par daudz, pilnīgi pietiek ar 200 g, manuprāt)

-pektīna maisījums (var arī ņemt pektīncukuru, tad šī pozīcija atkrīt)

Uzmanību! Lai saželētu, šeit NEDERĒS želatīns! Želatīns un ananāss nedraudzējas un absolūti ignorē viens otru (tas tāpēc, ka ananāsos ir skābe, kas želatīnam pretojas). Tieši tāpēc noteikti jāmēģina citas alternatīvas, piemēram, pektīns. Par agaru nezinu – neesmu mēģinājusi. 🙂

Kas jādara?

-Liek katlā sīki, sīki sagrieztus čili piparus (ar vai bez sēklām, kā gribas. atceramies, ka sēklas ir visdedzīgākās), sīki sagrieztu papriku un sagrieztus ananāsus, uzlej pa virsu etiķi un ūdeni (vai sīrupu). Sāk karsēt.

FotorCreated22

Karsējot pievieno cukuru. Beigās pievieno pektīna maisījumu, minūti pavāra un atstāj atdzist vai lej burciņās. Sanāks tāda krāsaina, asi salda želeja, ko likt klāt pie gaļas, uzkodu platēs vai uz maizītes. 🙂

IMG_4522