Šķelto zirņu biezputra

Nesen biju Lido un, ieraugot šo ēdienu, siekalas pašas saskrēja mutē. Nezinu, godīgi sakot, kāpēc tik daudzi ir skeptiski pret pākšaugiem, bet man patiesi ļoti garšo. Pie tam, pākšaugos t.i. pupās un zirņos ir daudz šķiedrvielu un īpaši vērtīgi tie ir olbaltumvielu dēļ, tāpēc šis ēdiens nevar atstāt vienaldzīgus, piemēram, veģetāriešus. Protams, šis ēdiens vizuāli nav tik baudāms kā svaigi lapu salāti vai dekorēta burciņa, bet garšīgs gan! 😉

Kas nepieciešams?

-150g šķelto zirņu (2 porcijām)

-ūdens vai ideālā variantā dārzeņu vai vistas buljons

-mazliet sāls, mazliet cukurs

Mērcei manā versijā:

-smalki sagriezti sīpoli

-šampinjoni

-sviests/eļļa

Oriģināli, protams, šeit top speķa mērce, bet speķis ir kaut kas, ko nespēju norīt, tāpēc veģetārā versija. 🙂

Kas jādara?

-Šķeltos zirņus atstājam mērcēties uz vairākām stundām, pēc tam skalojam tik ilgi līdz ūdens vairs nav duļķains.

-Liekam vārīties samērā lielā ūdens daudzumā, jo kamēr zirņi vārīsies, diez gan liela daļa pasēj izgarot. Man vārījās pailgi, bet tas visdrīzāk tāpēc, ka mērcēju vien 2h. Runā, ka, jo ilgāk mērcē, jo mazāk mēdz vēders sapūsties, bet par to nezināšu teikt. 🙂 Vāram tik ilgi līdz zirņi paši sāk šķīst ārā, šajā brīdī sākam aktīvi maisīt, lai tie nepiedeg. Ja ir mazliet vairāk ūdens kā gribētos palicis – nesatraucies, atstāj putru uzbriest un ūdens pats pazudīs. Ja ūdens par maz – droši lej vien klāt. Daži liek sviestu arī klāt putrai, tomēr es tā nedarīju.

-Uz pannas sakarsētā sviestā (garšīgāk 🙂 ) vai olīveļļā sacepam sīpolus, pēc tam pievienojam lielos gabalos sagrieztus šampinjonus un apcepam brūnus.

-Saliekam abus gardumus kopā un priecājamies par rezultātu. 🙂

-Dekorējam ar Adore Food diedzētajām sēklām. 🙂

IMG_4558