Zemesriekstu sviests

Zemesriekstu sviests

Zemesriekstu sviests, par kuru izmeklēšanu veikalu plauktos, pirms kāda laika veicu, ir viens lielisks produkts, ja parūpējas par to, lai tajā nebūtu vielas, kurām tur nav jābūt. Tiesa – lai pagatavotu 100% zemesriekstu sviestu, būs nepieciešams labi jaudīgs blenderis. Es savukārt izmantoju kafijas dzirnaviņas. Jā, aptuveni 25 gadus vecas, perfektas kafijas dzirnaviņas. Tiesa, tas derēs tikai gadījumā, ja nevajag gatavot veselu kilogramu vai, ja ir pietiekoši daudz pacietības! Man vajadzēja kilogramu un pacietība pietika, jo gatavoju to savam zemesriekstu sviesta atkarīgajam Pusdienu medniekam. 😉 Re, kas man sanāca! 😉

Kas nepieciešams?

1) zemesrieksti – blanšēti, nesālīti

2) cukurs, sāls

3) olīveļļa, zemesriekstu eļļa vai kāda cita neitrālas garšas eļļa, derēs arī burkānu eļļa, ko dabūju februāra BalticBox kastē (tas gadījumā, ja blenderis nav tik perfekts kā gribētos).

Kas jādara?

1) Jāapgrauzdē zemesrieksti. Eksperimentējot secināju, ka perfektā garša slēpjas grauzdējuma-sāls-cukura perfektajā attiecībā. Zemesriekstiem ir jākļūst samērā brūniem (man tie bija tumšāki kā bildē, godīgi sakot).

FotorCreated

2) Ir 2 varianti – grauzdēt zemesriekstus un grauzdēšanas beigās pievienot cukuru vai pievienot cukuru malšanas procesā, vai pievienot cukura sīrupu vai kādu citu dabīgo saldinātāju (medu, stēviju). Arī sāli pievienoju grauzdēšanai ejot uz otro pusi. Var, protams, nepievienot ne vienu, ne otru.

3) Liekam savā jaudīgajā aparātā un priecājamies par rezultātu. Lai zemesrieksti izdalītu savu dabisko eļļu, ir jābūt diez gan jaudīgam aparātam un jāmaļ samērā ilgi. Ja tas tomēr neizdodas – nekas! Pievieno mazliet neitrālas eļļas (es izmantoju olīveļļu) vai zemesriekstu eļļu, kas liks masai kļūt mitrākai. Neuztraucies – kvalitatīva olīveļļa, kas piedevām nav pakļauta karstumam, ir lielisks labo tauku avots!

Liekam trauciņā un ēdam gardām mutēm. Ņam!

Ja gribas zemesriekstu sviestu ar gabaliņiem, tad malšana, protams, jāveic 2 daļās – vispirms sviesta masa un tad gabaliņu masa. Noteikti der pamēģināt arī pašiem – lielisks veids, kā tikt pie veselīgajiem taukiem un olbaltumvielām. Īpaši vērtīgi veģetāriešiem un vegāniem!

 

IMG_4600