Sīpolu zupa

Sīpolu zupa

Sīpolu zupa ir viena no zupām, kas mani bija ieintriģējusi jau labu laiku. Kāpēc? Jo neticēju, ka no “plikiem” sīpoliem var sanākt zupa. Tad nu saņēmu dūšu, palūkoju, kā un ko citi ir darījuši un ķēros klāt. Šķiet, ka šajā gadījumā viena no būtiskākajām sastāvdaļām ir aromātisks dārzeņu vai gaļas buljons, tāpēc noteikti jāierēķina kāds laiciņš tā pagatavošanai. Protams, var jau lietot ķīmiskos kubiciņus, bet tos pagalam neatbalstu. Šajā versijā tiks izmantots gaļas buljons. Kopumā varu teikt, ka zupa sanāca diez gan pikanta, bet patiešām labāka kā biju cerējusi. Tā nepretendē uz mīļākās zupas titulu, bet ir viennozīmīgi baudāma un laba alternatīva kādai no vakara maltītēm. Tiesa, tagad ir patiešām interese nogaršot kārtīgu franču sīpolu zupu…un salīdzināt. 🙂

Kas nepieciešams?

-1kg sīpolu

-25g sviesta

-5 daiviņas ķiploku

-1 čili pipars

-tītara gaļa ar kaulu (var, protams, arī citu gaļu pēc savas patikas, man ļoti patīk tītars)

-2 tējkarotes kartupeļu cietes

-1 burkāns, 1 sīpols buljonam

-baltmaizes grauzdiņi (es pagatavoju tos pati, ievietojot baltmaizi tosterī un sagriežot gabaliņos)

-Kāds cietais siers, piemēram, gruyer vai parmezāna siers

-zaļumi dekorēšanai, ja ir vēlme

-krāsai var pievienot šķipsnu karija vai turmerika

Kas jādara?

-Liek vārīties tītaru ar visu kaulu, 1 veselu, tīru burkānu un 1 veselu, tīru sīpolu. Vāra ~2h vai kamēr buljons gatavs (aptuveni 2,5 litri, bet precīzi nemērīju).

-Uz izkausēta, sakarsēta sviesta ber sakapātus ķiplokus un čili piparu (der gan svaigs, gan marinēts). Var pievienot arī salvijas lapas un timiāna zariņu, ko pēc tam izņem ārā. Apcep līdz brīdim, kad ķiploki sāk mainīt krāsu. Pievieno pusripiņās sagrieztus sīpolus un atstāj sautēties uz vēlams 1,5h. Karsējot sīpoli izdala brīnišķīgu saldumu, kad dod tiešām labu smeķi zupai.

FotorCreated

-Kad sīpoli ir kļuvuši caurspīdīgi balti un sula, kurā tie vārās ir iekrāsojusies dzeltenīgi balta, sīpolus var pievienot buljonam, no kura ir izņemta tītara gaļa, burkāns un sīpols, un karsēt vēl minūtes 10. Ja gribas tumīgumu (man gribējās), 100ml ūdens izšķīdina 2 kārtīgas ēdamkarotes kartupeļu cietes un maisot lēnām ielej zupā. Tā iegūs patīkamu tumīgumu.

-Kad tas izdarīts, ir vairāki varianti, ko var darīt. Pirmkārt, var pievienot tītara gaļas gabaliņus kā vārītā, tā apceptā veidā klāt zupai. Var arī ēst bez gaļas.

 

Otrkārt ir sekojošas variācijas:

1. Ielej bļodā, apber ar sarīvētu cieto sieru un liek cepeškrāsnī uz 10 minūtēm, pasniedz ar grauzdiņiem.

2. Grauzdiņus apber ar sarīvētu sieru un liek cepeškrāsnī, ļaujot sieram izkust. Tad pievieno zupai.

3. Slinkais variants jeb manējais – sarīvētu sieru un grauzdiņus ieber zupā un priecājas par rezultātu. Priekā! 🙂

4. Cietā siera vietā var izmantot krēmsieru, ko pievieno zupai klāt. Tad tā būs maigāka.???????????????????????????????