Sklandrauši

Sklandrauši

Ak, jā, sklandrauši noteikti ir viena no tām receptēm, kas katrai saimniecei atšķiras ar kādām niansēm. Šo recepti veidojām kopā ar draudzeni, kad izdomājām, ka būtu taču interesanti pamēģināt un uztaisīt, iedvesmojoties no Kalnciema tirdziņa sklandraušiem. Ar tiem pavisam noteikti ir tā – vai nu mīli vai ienīsti. Mēs gatavojām klasisko versiju ar burkānu un kartupeli,bet noteikti fenomenāli labi būtu arī ar gaļu/sieru/biezpienu un citām variācijām. Patiesībā sklandrausi pagatavot ir patiešām vienkārši un eksperimenta vērts. Šī gan jāsaka, ka nebūs ne bezglutēna, ne vegāniska, ne arī diez ko diētiska recepte. 🙂

Kas nepieciešams?

-~700g rudzu miltu

-~300ml ūdens (jāskatās, lai mīkla sanāk tik stingra, lai uztaisot “groziņu”, tas smuki turētos gaisā, nevis būtu tik mīksta, ka maliņas neturas)

-100g sviesta istabas temperatūrā

-3 olas

-kartupeļi (kādi 5-6, atkarībā no lieluma + groziņu lieluma)

-burkāni (tāpat kā ar kartupeļiem)

-400 ml krējums

-ķimenes (var likt kopā ar kanēli!)

-sāls, cukurs

Kas jādara?

-Miltus savieno ar ūdeni un iemaisa iekšā mīkstu sviestu. Mīca ar rokām tik ilgi līdz masa viendabīga. Pievieno ķimenes, mazliet sāli, mazliet cukuru.

-Uzliek vārīties kartupeļus un burkānus, var tos likt vārīties diez gan sīkos gabalos, jo beigās tāpat būs jāsastampā. Zinu, ka reizēm groziņus pilda ar svaigi rīvētiem kartupeļiem un burkāniem, bet tā neesmu mēģinājusi, nezinu, kā labāk.

-No mīklas veido groziņus kā attēlā. Mīklai jābūt diez gan plānai. Ja par mīkstu – piejauc mazliet miltus klāt. Pēc sajūtām. 🙂 Kartupeļus, burkānus nokāš, un sastampā (katru atsevišķi savā trauciņā).

-Burkāniem un kartupeļiem katram trauciņam pievieno pa olai. Gribētu gan pamēģināt, vai kaut kas mainās, ja olu nepieliek. Pievieno sāli, cukuru.

FotorCreated

-Krējumu sajauc ar 1 olu, labi daudz ķimenēm un sāli.

-2 varianti – jaukt krējumu kopā ar abām dārzeņu masām vai arī kārtot groziņos vispirms kartupeļus, tad burkānus un pārliet ar krējumu. Man labāk garšoja otrais variants.

-Liek krāsnī ~200 grādos uz kādām 25 minūtēm līdz virsiņa brūna un mīkla sausa.

Priekā!

sklandrausis