Rabarberu sacepums

Rabarberu sacepums

Protams, arī manās mājās ir no dārza atceļojuši rabarberi. Vienmēr atceros, kā ar cukurtrauku un rabarberu rokās bernībā skatījos multenes (visdrīzāk Powerpuff Girls, Tom&Jerry vai Dekster laboratoriju 🙂 ). Tajā laikā gatavošana mani neinteresēja 🙂 Šoreiz pagatavoju vienkāršu desertu, kas derēs tiem, kuri nepanes glutēnu un laktozi.

Ņemot vērā, ka manas sastāvdaļas bija ierobežotā daudzumā, man sanāca sacepums vai plāns pīrāgs, taču ja gribas kūku, tad noteikti vajadzēs vairāk sastāvdaļu kā bija man. Produktu attiecības var droši skatīties arī linkā zem receptes – tur lēdija cepa tieši pīrāgu. 🙂

Kas tad nepieciešams?

1) Rabarberi (man bija kādi 6-7 kāti, ne pārāk lieli)

2) 100g kāds saldinātājs (medus, sīrups vai cukurs). Es liku ~30g cukuru un stēviju. Mazliet pārforsēju ar stēviju- sanāca dikti saldi :))

3) garšvielas pa šķipsnai –  Kardamons, kanēlis, 5 krustnagliņas, šķipsniņa sāls, muskatrieksta šķipsna, vaniļas cukurs

4) Mandeļu milti 110g (pati ņēmu svaigas mandeles un malu miltos, nepieciešams tik vien kā jaudīgs blenderis)

5) 2 olas – atsevišķi dzeltenumi un baltumi

6) kripatiņa ābolu etiķa

7) citrona sula (no puses citrona), citrona miziņa (no puses citrona)

8) zemenes dekoram 🙂

Kas jādara?

1) Nomizotus, kubiņos sagrieztus rabarberus liek katliņā ar visām garšvielām, citrona sulu un saldinātāju. Apviļā 2 minūtes katliņā un atstāj.

2) Samaltos mandeļu miltus, olu dzeltenumus un pusi citrona miziņas sajauc kopā, šajā brīdī var pievienot arī vēlamo saldinātāju.

3) Atsevišķi stingrās putās sakuļ olu baltumu (vēlams, lai baltums ir istabas temperatūrā). Pakāpeniski pieber šķipsnu sāls, pūdercukuru un mazliet ābolu etiķa. Rezultātam jābūt dikti gaisīgam un stingram.

4) Mandeļu un olu baltumu masu savieto kopā, viegli iecilājot, nevis kuļot.

5) Liek rabarberus silikona formiņā un pāri kārto mandeļu-olu masu. Vienmērīgi izlīdzina un liek krāsnī. Manā gadījumā bija par maz mandeļu masas (forma kaut kā par lielu paņēmās un ne tā aprēķināju), tāpēc sanāca kā sacepums, bet pie pareizām proporcijām sanāks brīnišķīgs pīrāgs. Uz šķīvja kārto uzliekot šķīvi uz formas un apgāžot riņķī.

IMG_4769

Iedvesma: http://www.feastingathome.com/upside-down-rhubarb-cake-gluten-free/