Vegānais burgers

Vegānais burgers

Vegānais burgers patiesībā nav nekas jauns. Jā, tieši tā – visi jau zina, ka tos kā Džeimijs Olivers, tā ierindas veģetārietis taisa lielākoties no pākšaugiem, piemēram, turku zirņiem.

Es nemelošu, šī ir viena no tām reizēm, kad sāku taisīt vienu un sanāca kaut kas pilnīgi cits. Jā, es gribēju taisīt vegāno siera rituli, bet pēkšņi pārdomāju. Manā virtuvē tā jau ir norma. Pagaršojot rezultātu, secināju, ka man “atsit” burgera gaļas garšu un tā manām garšu kārpiņām ļoti iepatikās.

Turpināšu nemelot – šī NAV mazkaloriju recepte. Ne-e. Nemaz! Šī ir recepte ar patiešām augstu uzturvērtību – pilns ar veselīgajiem taukiem un brīnišķīgajām olbaltumvielām. Šo recepti noteikti var izmantot arī tad, ja ir apnikušas tradicionālās grilēšanas opcijas un gribas ko jaunu. Tiesa, jābūt diez gan pateicīgam grila aparātam, lai to darīt būtu ērti. Un tomēr – šī gada Līgo galdam noteikti varētu noderēt! Priekā 🙂

Kas nepieciešams 2 burgeriem?

-1 glāze riekstu bez izteiktas garšas (es liku 50% Indijas, 50% mandeļu riekstu)

-1/4 ūdens

-1 ēdamkarote citrona sulas vai 1/2 ēdamkarotes ābolu sidra

-1 ķiploka daiva

-2 kaltētie tomāti (man bija 2 tomāti, kuriem apkārtmērs bija 5×3 aptuveni 😀 )

-1,5 ēdamkarotes rauga pārslu (dod ļoti patīkamu sāļumu un aromātu)

-1 ēdamkarote olīveļļas

-svaigu piparu maisījums pēc izvēles pikantumam (es lietoju piparu maisījumu no Ugāles kafejnīciņas)

-ja ir vēlme, var pievienot vēl kādas garšvielas, piemēram, baziliku, timiānu, dilles vai ko citu. Es papildus neko neliku.

Kas jādara?

-Liekam visas sausās sastāvdaļas un eļļu jaudīgā blenderī un maļam kopā. (Es izmantoju 700W Tefal blenderi)

-Maļam tik ilgi līdz visas sastāvdaļas ir ne tikai samaisījušās, bet iespējami sīki saberztas miltos. Jo sīkāk, jo labāk. Pēc tam pievieno ūdeni un samaļ visu kopā.

-Ja iespējams, nospiež un izveido formu ievietojot marlītē.

FotorCreated

-Rezultātā vajadzētu sanākt tādai masai, ko var smuki uztaisīt par bumbiņu (šajā gadījumā par 2 bumbiņām). Kad bumbiņa gatava, to saplacina un abas liek cepeškrāsnī.

-Tieši cepšanā slēpjas galvenā sāls! Ja pareizi uzregulēsi, būs ok, ja nē, tad var gadīties, ka juks ārā. Jāapcepjas no abām pusēm. Viena puse cepjas aptuveni 20min (tas pie nosacījuma, ja cepeškrāsns uzreiz necepina no abām pusēm).Ja uzreiz cepj no abām pusēm – ļoti labi, tā būs ērtāk. Kad brūns – ņem ārā un kārto burgerā.

-Temperatūra – iesaku labāk ilgāk, bet ap 100 grādiem, nevis īsāku laiku un uz 150, jo ir nepieciešams, lai liekais mitrums izdalās arī no burgera iekšējās daļas. Pretējā gadījumā mitrā daļa atdalīsies no apceptās un nebūs forši 🙂 Kad liek krāsnī, iesaku likt uz cepampapīra, nevis uz folija kā es to izdarīju. 🙂

IMG_4803

 

Lai labi garšo! 🙂