Garšas un emocijas - Riga Food 2015

Garšas un emocijas – Riga Food 2015

Ziniet, es uzskatu, ka, ja ir jāēd steidzoties, tad labāk pagaidīt un neēst vispār. Patiesi! Manā pasaulē ēdiens ir jāizbauda. Tā ir ne tikai cieņa pret ēdienu, bet arī pret savu ķermeni un pret sevi kā pret cilvēku. Kāpēc? Gluži tāpēc, ka mūsu ķermenis ir pelnījis sev laiku, lai atvilktu elpu un nodrošinātu primārās vajadzības. Pie tam, rīšana nav veselīga. Tieši šī iemesla dēļ, ka, manuprāt, ēdiens ir viena no baudām, es zināju, ka Riga Food satikšu cilvēkus, kuri ir līdzīgi domājoši. Šī bija mana trešā Riga Food izstāde un ir lietas, vietas un dalībnieki, kas jau gadiem ir iekarojuši manu uzmanību un uzticību, pie kuriem vienmēr ir prieks atgriezties un kuru produktus ieteikšu arī citiem. Nu tad par visu pēc kārtas.

  • Noteikti ieplānojiet izstādei laiku, lai nevajadzētu steigties. Ir gan, ko redzēt, gan uzzināt, gan, ko nogaršot.
  • Ko izstādē varēsit atrast? Teju visu. 🙂 Piemēram, dažādi piena produkti (daudz un dažādi Latvijas lielražotāju un mazo saimniecību stendi). Ja jārunā par pārsteigumiem, tad gribu uzslavēt Kāruma jauno biezpiena sieriņu ar zemesriekstu sviestu. Jā, diemžēl es nepaspēju uzmest aci sastāvam un biezpiena sieriņš ir un paliek biezpiena sieriņš, bet man pārstāve zināja teikt, ka cukurs tajā esot mazāk kā citos. Lai nu kā – ļoti garšīgs! Otrs pārsteigums, ko nebiju nekur citur redzējusi, bija atceļojis no 120km tālām 80 kaziņām – kazas piena saldējums! Kazas piena saldējums bija pieejams ar,piemēram, burkānu sulas garšu. Negribas samelot, bet šķiet, ka bija pārstāvēti visi populārākie Latvijas piena ražotāju zīmoli. Par labām cenām var doties iegādāties Turku jogurtu “Baltais”  stendā, savukārt Smiltenes piena stendā var nogaršot Latvijā ražotu mocarellu un pikanto krēmsieru, kas drīz nonāks pārdošanā. No dzīvnieku izcelsmes produktiem, noteikti jāpiemin, ka bija daudz un dažādi kūpinājumi, desas un medījumi. Tiesa – nepagaršoju. Arī medus “joma” bija ļoti plaši pārstāvēta, piemēram, Bee Bite, kas atgādināja presētu bišu maizi.
  • Runājot par saldējumiem, ir iespējams sastapt jau tautā un manā sirdī iemīļoto Skrīveru saldējumu. Viņu nerimstošās idejas un pozitīvisms, kas katru gadu patiesi nerimstas, patiešām liek gribēt atgriezties pie viņiem vēl un vēl. Pie Skrīveju saldējuma stenda atradīsit gan saldējumus ar laktozi, gan bez. Tiem, kurus ieinteresēja Siguldas saldējums (un, jā, izrādās es neesmu vienīgā, kurai ļoti laba šķita rupjmaizes kārtojuma garša), arī to varēs nobaudīt!
Augšā - Latvijas mocarella, pikantais krēmsiers un BalticOvo bezglutēna pankūka. Apakšā Skrīveru piparmētru saldējums un medus kūka bez E vielām. :)

Augšā – Latvijas mocarella, pikantais krēmsiers un BalticOvo bezglutēna pankūka. Apakšā Skrīveru piparmētru saldējums un medus kūka bez E vielām. 🙂

  • Ja dzīvnieku izceslmes produkti pie sirds neiet, tad šogad man īpaši acīs iekrita piena alternatīvu piedāvājums. Gemoss stendā bija pieejams mandeļu, kvinojas, rīsu, auzu pārslu piens (varbūt vēl kāds?). Visi patiešām gardi un pie tam bioloģiski! Iegādāties uz vietas tos diemžēl nevar, taču nogaršot gan! Arī Dabas Stacijas stendā var izpētīt plašu vegānisko produktu klāstu, sākot no sojas ļoti plaša piedāvājuma klāsta, turpinot ar augu pieniem un citiem brīnumiem.
Augšā - durbes veltes, sukādes un citi žāvēti gardumi. Apakšā - Gemoss augu pieni un vēl viens itāļu ēdienu pārstāvis.

Augšā – durbes veltes, sukādes un citi žāvēti gardumi. Apakšā – Gemoss augu pieni un vēl viens itāļu ēdienu pārstāvis.

  • Bija vēl vairāki ražotāji, kas acis un garšu kārpiņas priecē katru gadu – piemēram, BalticOvo, kuri deva iespēju pašiem pārliecināties un izcept savas rīsu miltu pankūkas no gatavās pankūku mīklas. Jā, mīkla ir bez glutēna un bez laktozes. Kā man pastāstīja Toms, smaidīgais BalticOvo pārstāvis, tad laktoze no saldā krējuma tiek speciāli izdabūta ārā ar laktāzes palīdzību. Tāpēc šīs pankūkas patiešām derēs tiem, kuri parasti mokās ar smaguma sajūtu pēc našķošanās. Vēl ar gardumiem cienāja Pūre, Dansukker, Graci Musli, Milda, Durbes Veltes, NutekoMILZU brokastu pārslas. Vai atceries bērnību un eļļā vārītās restītes (sarkanā iepakojumā)? Šie paši ražotāji tagad gatavos eļļā vārāmas kartupeļu plāksnītes, kas būs draudzīgas cilvēkiem, kas nedraudzējas ar glutēnu. Vēl pieejami jau tirgū esošie veselīgie dzērieni – VitaminWell un Froosh. Kā katru gadu, manuprāt, ļoti plašs piedāvajums bija arī dažādām sukādēm un marmelādēm, kas gatavotas no visdažādākajiem augļiem un ogām.
  • Ārzemnieki. Daudz un dažādi. 🙂 Tie, kuri palikuši prāta, ir igauņi ar savām gardajām svaigajām sulām (veikalos parasti pieejama svaigi spiesta burkānu sula, bet tagad būs jauna kombinācija ar dzērvenēm, āboliem un banāniem. Laba!). Iespējams ieraudzīt un iegādāties indiešu produkciju, plaši pārstāvēti ir lietuvieši ar marinējumiem, mērcēm, biešu un burkānu čipsiem un citiem labumiem. Čehi savukārt piedāvā samērā veselīgu bezglutēna variāciju kukurūzas kraukšķiem (pagaršoju, patika :). Vai bija Itālija? Jā, bija. Nav noslēpums, ka itāļi izceļas ar saviem vīniem, tunci, saulē kaltētiem tomātiem olīveļļu un sieriem. Man paveicās, dāvanā tiku pie Pinot Grigio Moscato vīna no Sicīlijas reģiona un pie uzaicinājuma (protams, kā tad bez tā) viesoties pie viņiem klātienē. Akkk, jā sagribējās tur atkal atgriezties! Kā izrādījās, viens no stenda pārstāvjiem bija savā laikā strādājis un dzīvojis tieši tajā mikropilsēta, kurā viesojos pagājušajā gadā augstu kalnos. Pasaule IR maza. 🙂 Ā, jā, Moldovas stendā nopirku auksti spiestu kaņepju eļļu (250ml 4 EUR, manuprāt, diez gan labs piedāvajums). Pieejamas bija arī valriekstu un vīnogu kauliņu eļļas. Patiesībā eļļas vispār bija daudz.
  • Kas vēl palicis prātā? Hmm, nu, piemēram, pie pārtikas tehnoloģiju stendiem iespējams atrast un nogaršot ievārījumus,kas gatavoti ar stēvijas palīdzību. Es patiesi gaidu to brīdi, kad ievārījumi garšos pēc dabiskām garšam nevis pēc cukura ar ogu garšu. Noteikti tāds brīdis arī pienāks.
Augšā - viens no daudzajiem dabīgo eļļu stendiem un dāsnie itāļi. Apakšā - lietuviešu un čehu gardumi.

Augšā – viens no daudzajiem dabīgo eļļu stendiem un dāsnie itāļi. Apakšā – lietuviešu un čehu gardumi.

  • Paralēli gardumiem, vienā no zālēm norisinās arī dažādi pasākumi, piemēram, Gada Pavārzellis, Gada Pavārs, Baristu mērošānās spēkiem u.c. Sīkāk par programmu skaties RigaFood mājas lapā!
  • Kopuma varu teikt, ka man patiešām ļoti patika, jo bija iespējams satikt senas un jaunas paziņas, domubiedrus un vienkārši nozares profesionāļus, kuri iedvesmo, informē un galu galā arī pabaro. :)) Paldies arī Inesei Liberei par vienmēr nerimstošo pozitīvismu un ieguldīto darbu!

Ja šķiet, ka esi palaidis garām, tad pasteidzies, jo izstāde norisināsies līdz sestdienai Ķīpsalas izstāžu hallē. Noteikti patiks kā lielākiem, tā mazākiem! Ahh un atvainojiet par bilžu kvalitāti, telefons nav mans draugs. :))