Citāda kūka

Citāda kūka

Cepšana bez kviešu miltiem ir kļuvusi gluži kā sacensība pašai ar sevi – iegūt pēc iespējas patīkamākas konsistences konditorejas izstrādājumu. Kāpēc man to vajag? Jo gribu iedrošināt tos cilvēkus, kuriem ir problēmas ar glutēna pārstrādi un kuri domā, ka gardumiem ir pienācis gals. Man gan gribētos cerēt, ka lielākoties cilvēki “gardumus” uzņem ar augļiem un citiem vitamīnus saturošiem pārtikas produktiem, bet reizēm der arī  citādi panašķoties, vai ne? Lai nu kā, šī recepte derēs māmiņām, kuras vēlas izcept saviem bērniem kūku pat tad, ja viņi ir alerģiski no kviešiem.

Šajā receptē izejvielas ir mazliet eksotiskākas, taču nebūt ne nepieejamas.

Par ksantāna sveķiem sīkāk skatīt šeit (no nosaukuma nevajag baidīties!).

Pamatnei:

150 grami rīsu miltu
45 grami tapiokas miltu (iegādāties var, piemēram, veikalā Rudra, Skolas ielā, 500g=3,30 EUR. Ja zini, kur vēl var dabūt, lūdzu padalies!)
7g rauga
2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
1 ēdamkarote bezglutēna cepamā pulvera (ja nav problēmas ar glutēnu, der jebkāds)
4 tējkarotes cukura
šķipsna sāls
1 ola
1 liels nogatavojies banāns
~150 ml ūdens
1/4 ēdamkarotes ksantāna sveķu

Pildījumam:

250g Indijas riekstu (mērcēti ūdenī 12-24h)
2 ēdamkarotes citrona sulas
1-1,5 ēdamkarotes ābolu etiķa
2 ēdamkarotes ūdens
2-3 lielas ēdamkarotes medus, ~100g agaves sīrupa vai cita saldinātāja

Modifikācijām: Papildus var pievienot kokosriekstu piena cieto daļu, kokosriekstu krēmu, kokosriekstu mannu vai eļļu. Var, protams, aizvietot arī ar citu sev tīkamu pildījumu, piemēram, krēmsieru, putukrējumu, biezpiena krēmu, šokolādes krēmu utt. Mīklas kārtas savukārt var papildināt ar, piemēram, grauzdētiem zemesriekstiem. Tāpat, ņemiet vērā, ka saldums receptē ir norādīts pēc manām preferencēm- jums varbūt var prasīties saldāka.

+jāņogu, brūkleņu vai dzērveņu ievārījums. Var arī citus, bet man personīgi šķiet, ka labāk klāt iet saldskābās garšas.

Kas jādara?

Biskvītam
-Sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas. Raugu izšķīdina siltā ūdenī un kopā ar olu, samīcītu banānu un ūdeni pievieno miltu maisījumam. Visu samaisa kopā līdz viendabīgai konsistencei un atstāj uz 15 minūtēm savstarpēji sadraudzēties.
-Klāj apaļā formā un liek cepeškrāsnī uz 180°C 25-30 minūtes līdz biskvīts ir pacēlies, apbrūnējis un, ieliekot sērkociņu, tas ir sauss. Biskvītu, kad tas ir atdzisis, pārgriež uz pusēm 2 vienādās daļās.

?????????????

Lūk, šāda (pēc pārgriešanas!) izskatījās biskvīta iekšējā daļa. Nu, kā maize. 🙂

Krēmam
-Izmērcētos Indijas riekstus liek blenderī kopā ar etiķi un citrona sulu un maļ līdz viendabīgai konsistencei. Ja slikti maļas, pievieno 2 ēdamkarotes ūdens. Konsistencei jābūt perfekti krēmīgai. Šādi, starp citu, gatavo vegāno krēmsieru, ko liek arī uz maizītes (garšo stipri savdabīgi, bet tikai tāpēc, ka es zinu, ka tie ir rieksti). Skābums nepieciešams, lai izlīdzinātu saldo un skābo garšu krēmam. Kad maisījums + – viendabīgs, pievieno medu un maļ vēl kādu brīdi līdz viss ir kārtīgi samaisījies.
-Ņem apakšējo biskvīta kārtu un klāj uz tā izvēlēto zapti. Pa virsu klāj indijas riekstu krēmu. Indijas riekstu krēmam pa virsu klāj otru biskvīta kārtu. Otru biskvīta kārtu apsmērē ar Indijas riekstu krēmu un dekorē ar izvēlētajiem augļiem vai pēc sirds patikas.

Es nenoliegšu, ka pati biju bažīga par to, kas beigās sanāks, bet biju patiešām patīkami pārsteigta, ka sanāca ne tikai ēdams, bet pat garšīgi. Šī droši vien nebūs “ikdienas kūkas” recepte, jo sastāvdaļas ir samērā sarežģītas, ja salīdzina ar klasisko biskvītu “olas-milti-cukurs”, bet noteikti noderēs tiem, kuriem klasiskais trio diemžēl vai par laimi neder vai arī ir apnicis.

IMG_5134