Pavasara rullīši

Ar pavasara rullīšiem parasti saprot speciālā mīklā ietītu veģetāru ēdienu, ko pasniedz dažādos Āzijas tipa restorānos vai ieskrietuvēs. Taču šoreiz runāsim par citiem rullīšiem- rullīšiem, kuri ir ietīti rīsu papīrā un kurus es personīgi neesmu redzējusi kafejnīcās. Taču, ja kaut kur tos var atrast, priecāšos, ja padalīsies. Tos mēdz saukt arī par vasaras rullīšiem un patiesībā šis nosaukums tiem atbilst vēl labāk – tie patiešām ir ļoti svaigi, krāsaini un dzīvespriecīgi. Tieši tādi, kāda ir vasara. 🙂

To galvenais pluss ir tāds, ka tos iespējams pagatavot ikvienai gaumei un ikvienām vajadzībām – tie var būt vegāni, veģetāri, tie pēc būtības ir bez glutēna, tos var miksēt ar dažādām gaļām, riekstiem, sēklām, graudaugiem, dārzeņiem, augļiem, zivīm, garnelēm u.c. brīnumiem. Šis ēdiens visdrīzāk derēs kā viegla uzkoda, bet atkarībā no daudzuma un sastāvdaļām, var sanākt arī brīnišķīgas vakariņas. Pavasara rullīši ļoti jauki izskatās, tāpēc iespējams varētu nostrādāt, kā iespēja mazos pieradināt pie dārzeņiem? Par šo labprāt dzirdētu atsauksmes. 🙂

Rīsu papīra lapas ir nopērkamas lielajos pārtikas veikalos – tiesa, reizēm šķiet, ka tos nav tik viegli atrast. Līdz šim izdevīgāko piedāvājumu esmu redzējusi Stockmann, kur piedāvā iegādāties lapas lielajā iepakojumā (ja nemaldos, 20 gabali). Cena parasti 2-3 EUR par iepakojumu.

FotorCreated2
Patiesībā rīsu papīra izmantošana virtuvē nav nekas jauns, bet, ja kādam tas vēl būs jaunums un noderēs, tad man par to būs liels prieks. Pašam rīsu papīram garša īsti nav, tomēr tam ir tāda jocīga konsistence – mazliet staipīga, tūlīt pēc mērcēšanas mazliet gluma.

Kas nepieciešams?

  • Rīsu papīrs (sastāvā tikai rīsi un ūdens)
  • Jebkādi dārzeņi kombinācijā ar augļiem, gaļām, zivīm, dārzeņiem vai sēklām.
    (Piemēram:
    -Paprika, zaļie lapu salāti, hurma, bumbieris, diedzētas sēklas (izmantoju pašas diedzētās), avokado (tas ir tas, ko pati šoreiz izmantoju)
    -Vītināta gaļa/vistas fileja, paprika, zaļie lapu salāti
    -garneles, burkāns, zaļie lapu salāti, kāposts, grauzdēti zemesrieksti, gurķis
    -svaigais siers, gurķis, grauzdētas sezama sēklas, paprika, sarkanais sīpols
    – garneles, rīsu nūdeles, avokado, gurķi un vasabi
    -… … …. )
  • Karsts ūdens
  • Sāls, pipari, laima sula (pēc izvēles)

Mērcei:

Mērci iesaku ņemt tādu mazliet kreptīgāku, biezāku, sātīgāku – tā prasās man pašai, ja rullītis sastāv no dārzeņiem vien. Ja iekšā ir arī gaļa vai garneles, tad visdrīzāk derēs arī šķidrāka, vieglāka mērcīte. Būtībā var ņēmt visu pēc sirds patikas – bazilika pesto, pistāciju pesto (eļļa + pistācijas), zemesriekstu sviests, saulē kaltētu tomātu pesto, saldā Āzijas mērce, avokado mērce ar ķiplokiem un zaļumiem utt utjp. Jebkas, ko sirds kāro!
Ļoti bieži rullīšus ēd ar sekojošu mērci – Hoisin jeb pekinas mērce (nopērkama Āzijas stūrītī veikalos, blakus sojas mērcēm) + zemesriekstu sviests + sezama eļļa + rīsu etiķis.

Kas jādara?

-Uzkarsē lielā pannā ūdeni tā, lai tas kūp, bet nevārās. Iemērc rīsu lapu uz 10 sekundēm.
-Kad tā ir galīgi mīksta, vijīga un zīdaina, liek to uz šķīvja un liek tai virsū ko vien sirds kāro. Visām sastāvdaļām jābūt iepriekš sagrieztām  plānās strēmelītēs, lai būtu ērtāka tīšana.
-Esiet uzmanīgi! Lapa ir samērā trausla un visdrīzāk mēģinot kāda “ies bojā”. Bet tas nekas. 🙂
-Pamazām kārtīgi vertikāli kārtojiet sastāvdaļas lapas viducī aptuveni 4-5 cm platumā un 10 cm garumā. Cik daudz kārtot sapratīsit tikai tad, kad būsit pamēģinājuši tīt lapas. Būtībā apmēram kā neliela sauja pildījuma.
-Kad viss ir sapildīts, var izvēlēties, vai papildināt pildījumu ar sāli, pipariem vai, piemēram, laima sulu, lai iegūtu spēcīgākas garšas. Ja uzticies savai mērcītei, tad iespējams tas nemaz nebūs nepieciešams.
-Kad esi pārliecināts, ka esi ielicis visu, ko vēlējies,  var sākt tīšanu – ņem labās puses maliņu un loki pāri pildījumam. Tālāk loki apakšējo malu uz augšu un augšējo malu uz leju. Palicis tikai pēdējais solis – ņem rullīti un cieši turot sastāvdaļas tin uz kreiso pusi, kur ir pāri palikusī rīsu papīra daļa. Tas smuki pats pielips klāt un izveidos skaistu formu. Var gadīties, ka ar pirmo reizi uzreiz ideāli nesanāks, bet tas nekas, arī sushi uzreiz diez vai kāds ideāli māk satīt. 🙂
-Kad rullīši gatavi, tos uzreiz var gremdēt mērcītēs un “locīt” iekšā.

IMG_5151