Cepti āboli

Šoreiz nebūšu oriģināla itin nemaz, jo cepti āboli pazīstami teju katrā mājā. Šajā sezonā kā gadījies, kā ne, bet rudens labumi manās mājās ieklīst samērā maz. Lai nu kā, šoreiz tiku pie maisa ar āboliem, taču jāsaka, ka āboli nav no tiem sulīgākajiem. Patiesi – parasti iespēju robežās cenšos dārzeņus un augļus ēst svaigā veidā, bet šoreiz sapratu, ka ābolīši labu galu neņems, ja netiks kaut kādā veidā pārstrādāti. Tā kā ievārījumus vārīt negrasījos, tad izlēmu, ka jāizmanto vecā labā recepte ar ceptiem āboliem. Tiesa,man šis ēdiens ar bērnību neasociējas un nezinu, kādas  ir “klasiskās” receptes. Katrā ziņā šī te būs manējā. 🙂

Recepte ir bez laktozes, pagatavojama vegāniska, nesatur glutēnu un vispār ļoti vienkārša un feina. Īpaši, ja zini, ka tūlīt nāks ciemiņi un nepieciešams kaut ko likt galdā.

Kas nepieciešams?

-5 āboli
-glāze auzu pārslu
-2 tējkarotes cukura (vai vairāk, ja gribas)
-3 tējkarotes kokosriekstu eļļas (izmantoju Biotēkas organisko) vai sviesta (ar katru garšu nianses ir patiesi atšķirīgas, tomēr šoreiz man laikam labāk patika ar kokosriekstu eļļu)
-kanēlis, kardamons, muskatrieksts, 6-7 krustnagliņas
-1 banāns (pēc izvēles)
-Modifikācijas = masai iespējams pievienot krēmsieru, biezpienu, kokosriekstu mannu, iebiezināto pienu, medu, riekstus, sīki sagrieztas dateles u.c.

Kas jādara?

-Izgrebj ābolam viducīti. Ja gribas, var atstāt tā, ka sanāk kā bļodiņa, taču man labpatikās izveidot, lai vidutiņš ir pavisam caurs. Tas, protams, nozīmē, ka var būt mazliet apgrūtināta pildīšana, bet risinājums tam tika atrasts ātri.
-Grauzdē auzu pārslas uz sausas pannas. Kad gandrīz gatavas, pievieno 2 tējkarotes cukura. Kad auzu pārslas skaisti brūnas un karamelizētas, liekam bļodiņā un jaucam kopā ar kāroto taukvielu (kokoseļļu vai sviestu) un beram klāt garšvielas.
-Ja dibeni āboliem tukši, var to aizpildīt ar pabiezu (apmēram 0,7cm) banāna šķēli. Banāns dos papildus saldumu. Ar karoti kārto iekšā auzu pārslas līdz pašai augšai. Pa virsu atkal var uzlikt banāna šķēli. Tā ar visiem ābolīšiem.
-Cepj 180°C ~35 minūtes līdz var redzēt, ka tie nomainījuši savu svaigumu pret mīkstu un gaisīgu sulīgumu.

-Noteikti lieliski ir ābolu pasniegt ar vaniļas saldējumu vai vaniļas mērci. Priekā!

IMG_5166