Ābolu pīrāgs

Šoreiz lūkoju pagatavot ābolu pīrāgu, kuru iespējams pielāgot atkarībā no vēlmēm un vajadzībām. To iespējams pagatavot gan vegānisku, gan bez laktozes, tāpēc piedāvāšu vairākus variantus. Ceru,ka noderēs!

Bet vispār jāatzīst, ka šo pīrāgu lielākais prieks ir cept tāpēc, ka tas ienes mājās Ziemassvētku smaržu. Jā, ja nu kas, Ziemassvētku jau klaudz pie durvīm! Ļoti ceru, ka tos gaidāt bez dāvanu drudža un domām par lielajiem izdevumiem, bet gan ar mīlestību, siltumu un dzīvesprieku sirdī.

Kas tad ir nepieciešams ābolu pīrāgam?

Pamatnei:

~190g miltos saberztu auzu pārslu (var miksēt, aizvietojot daļu miltu, piemēram, ar rudzu miltiem (lips labāk un man personīgi arī garšo labāk) vai griķu miltiem)
~75g sviests vai kokosriekstu eļļa (ja nepieciešams, var pielikt vēl)
-Ja ir vēlme, pievieno cukuru vai sīrupu, bet es neliku.
Pildījumam:

  1. Cietā daļa

-7 vidēja izmēra ābolīši (man bija dārza, nevis veikalu āboli, tāpēc vidēji mazāki kā veikalā)
-cukurs vai sīrups (pēc gaumes, sākot no 3-4 tējkarotēm līdz glāzei)
-kanēlis, muskatrieksts, rīvēta citrona miziņa (no pus citrona), ēdamkarote citronu sulas, 7 krustnagliņas

  1. Šķidrā daļa

-kartupeļu ciete ~70g
-vaniļas ekstrakts vai vaniļas cukurs
-kokosriekstu piens (bundžiņa) vai skābais krējums, vai saldais krējums vai krējums daļēji aizvietots ar iebiezināto pienu. Atsevišķi var pievienot ūdeni. Nepieciešamais tilpums aptuveni 500ml.
-Saldinātājs. Ja pievieno iebiezināto pienu, tad pieļauju, ka cukur papildus nevajag likt, ja nē, tad agaves vai kļavu sīrups, vai tik pat labi cukura sīrups.
Iespējamās variācijas, piemēram, 100g kondensētā piena, 100g saldā krējuma, 150 ml ūdens un 150g sk. krējuma + ciete + papildus saldums, ja nepieciešams+ vaniļa. Vai, piemēram, 400g kokosriekstu piens + 100g ūdens + ciete + saldinātājs +vaniļa. Eksperimentēt var līdz nelabumam un katram noteikti būs sava ideālā kombinācija. 🙂

Kas jādara?

1.variants, ja gribas ābolus cietākus, nevis “pļurīgus”

  1. Samaltās auzu pārslas vai citus izvēlētos miltus samaisa ar mīkstu, pakusušu sviestu vai kokosriekstu eļļu. Jāizveidojas tādai kā smilšu mīklai. Klāj vienmērīgi pamatnē.
  2. Samērā sīkos kubiņos sagriež ābolus. Tikko, rakstot, ienāca prātā doma, ka arī rīvēti āboli noteikti varētu derēt šajā gadījumā. Tos sajauc ar visām garšvielām un kārto virsū pamatnei.
  3. Liek krāsnī 180°C uz ~20-25 minūtēm, lai ābolīši “apvelkas” un mīkliņa apbrūnē apakšā.
  4. Paralēli traukā ielej ~100-250ml ūdens (atkarībā no tā, ko izvēlēsities likt papildus, ūdens daudzums var variēt) un izšķīdina ūdenī kartupeļu cieti. Pievieno kokosriekstu pienu (lūk, ja liek pienu ar visu šķidro daļu, tad ūdeni vajag mazāk) vai krējumu(s) un iebiezināto pienu (ja ir vēlme). Pievieno saldinātāju un sakuļ visu kārtīgi kopā līdz viendabīgai konsistencei.
  5. Kad ābolīši kļuvuši mīksti un apvilkušies, lej pa virsu sagatavoto masu un atstāj vēl uz ~20 minūtēm. Atkarībā no cepeškrāsns (manējā ir diez gan nepateicīga), gatavība var būt ātrāka vai vēlāka. Kad uz aci pīrāgs izskatās gatavs, slēdzam nost un atstājam mazliet atdzist un “savilkties”. Ja pīrāgā vēl šķiet, ka ir kaut kas ne līdz galam sacietējis, tad visdrīzāk, pīrāgam atdziestot, viss būs ok un sacietēs.
  6. Pasniegt var ar dzērveņu vai vaniļas mērci. Vai vienkārši tāpat. 🙂

2. variants, ja ābolus gribas mīkstus un masu sulīgāku

  1. Samaltās auzu pārslas vai citus izvēlētos miltus samaisa ar mīkstu, pakusušu sviestu vai kokosriekstu eļļu. Jāizveidojas tādai kā smilšu mīklai. Klāj vienmērīgi pamatnē un cep cepeškrāsnī 25 minūtes 180°C.
  2. Katliņā ielikt ābolus ar 200 ml ūdeni, cukuru un, kad gandrīz gatavs, ar garšvielām. Pasautēt līdz āboli mīksti, noņemt no uguns, mazliet atdzesēt un pēc tam uzreiz pievienot kartupeļu cietes-krējuma-kondensētā piena maisījumu.
  3. Kārtot masu pa virsu pamatnei un likt krāsnī vēl uz 10-15 minūtēm. Šādā gadījumā āboli būs mīkstāki & “pļurīgāki”.

IMG_5191