Piparkūkas (bezglutēna)

Vispirms jau gribu novēlēt visiem sirdīs siltu un brīnumjauku šo Ziemassvētku laiku. Patiesi un no sirds gaidu to brīdi, kad, atverot ziņu portālus, labais būs ņēmis virsroku un gaisma būs uzvarējusi tumsu. Kamēr tā vēl nav noticis, mūsu spēkos ir domāt labas domas un lūkoties, lai vismaz mūsu darbi būtu sirds siltuma pilni.

Šoreiz vēlējos pagatavot bezglutēna piparkūkas. Pagatavot klasiskus bezglutēna našķus vienmēr ir izaicinājums. Un, nē, nav runa par modes lietu, kā dažiem patīk ironizēt. Kviešu milti patiešām var sagādāt problēmas kā lieliem, tā maziem. Esmu pateicīga dzīvei, ka kviešu olbaltumvielu glutēnu panesu, taču pusi bērnības mana vecmamma domāja par to, kā pēc iespējas pilnvērtīgāk mani pabarot, jo man bija alerģija no kviešu izcelsmes produktiem. Smaga, niezoša nātrene. Un šajā gadījumā itin neviena ironija par to, ka neēst kviešus ir stilīgi, nešķita smieklīga, to par visiem simts var saprast tikai tas, kurš pats ir kasījies dienu un nakti vai tas, kuram fiziski paliek slikta dūša un rodas vēdera problēmas. Lai arī šobrīd alerģija ir norimusi (ar alerģijām tā mēdz notikt), man šķiet būtiski parādīt to, ka var pilnvērtīgi ēst un našķoties arī, ja ir radušies kādi neparedzēti veselības apstākļi.

Šīs piparkūkas visdrīzāk nebūs super-kraukšķīgas, taču brīnišķīgs našķis kopā ar siltu tēju siltā  ziemas vakarā. Noteikti, ka modifikācijas iespējamas ir desmitiem un es nepretendēju uz to, ka šī ir vienīgā un labākā bezglutēna piparkūku recepte, bet noteikti ir vērts pamēģināt un, ja izdodas atrast savu recepti, kas ir citādāka, noteikti padalies ar to komentāros!

Tā kā manai sirdij nav tuva cukura glazūra (pat bērnībā vienmēr kasīju to nost), šoreiz atļāvos tās atstāt savā dabiskajā izskatā, taču, protams, arī šīs var dekorēt un no tām var veidot gan piparkūku mājiņas, gan pīt piparkūku bizes (šo es tiešām pamēģināju no mīklas, kas palika pāri).

Kas nepieciešams?

-100g auzu miltu (bezglutēna)
-70g griķu miltu
-100g rīsu miltu
-1 liela ola + ola piparkūku “lakošanai” pirms cepšanas
-Cukurs pēc gaumes – nelielu saldenumu dod melase, taču tādām klasiskākām piparkūkām visdrīzāk liktu kādas 8 ēdamkarotes cukura vai cita saldinātāja. Pirms cepšanas, ja esi pārliecināts par olu kvalitāti, mīklu iesaku pagaršot!
-100g melases sīrupa (aizstāj iesalu, dod saldumu un tipisko piparkūku garšu). Lietoju Biotēkā nopērkamo melasi.
Ziemassvētku garšvielas  – pa tējkarotei no katras – malti smaržīgie pipari, kanēlis, muskatrieksts, maltas krustnagliņas, parastie melnie pipari (šos var mazliet mazāk), kaltēts ingvers (var pierīvēt arī mazliet svaigo), kardamons
-90-100g olīveļļas vai mīksta sviesta, vai, ja nav iebildumu pret kokosriekstu eļļu, var arī to, bet tad būs specifiskā garša klāt. Ar sviestu, protams, garšīgāk.
-1 kārtīga ēdamkarote bezglutēna cepampulvera
1g ksantāna sveķu – pieļauju, ka piparkūkas izdotos arī bez šīs sastāvdaļas. Ksantāns dod papildus staipīgumu un būtībā vienkārši aizstāj neesošo glutēnu.

Kas jādara?

-Jāsamaisa visas sausās sastāvdaļas, jāpievieno melase, ola, sviests un kārtīgi jāsamīca līdz vienmērīgai konsistencei. Liek plēvē un ļauj mīklai nostāvēties vismaz 24 stundas. Runā, ka tad garšas ir izteiktākas un mīkla garšīgāka. 🙂
-Iesaku, ja iespējams, garšvielas malt pirms pievienošanas, lai to aromāts ir pēc iespējas spēcīgāks.
-Kad ir izlemts cept, mīklu lieto gluži tāpat kā parasto mīklu – uzber mazliet rīsu miltu, izrullē un spiež formiņas. Visdrīzāk tās nebūs milimetra biezumā, bet pateikšu godīgi – garšīgākas pēc 3 dienām ir tās, kuras ir biezākas. Tās gluži vienkārši ir sulīgākas. Apziež ar olu, lai spīdīgas. Cep cepeškrāsnī ~180°C aptuveni 8 minūtes.