Siera kūka

Siera kūka

Nu ko, mīļie, svētki ir pagājuši un jāsaņemas doties atkal ikdienas darbos. Ar nostādītiem mērķiem vai bez, bet 2016. gads ir klāt un nepaspēsim ne acis pamirkšķināt, kad pie durvīm klauvēs jau 2017. gads. Ja tā padomā, tad mazliet pat bail paliek par to, cik ļoti zibenīgi skrien katrs gads, bet droši, ka tieši tas ir iemesls, kāpēc ir vērts ķert mirkli un padarīt katru dienu priecīgu un tādu, kur jau no rīta gribas lēkt augšā no gultas un doties darbiņos.

Šo kūku gatavoju Ziemassvētkos, kad bija pāri palikusi piparkūku mīkla, kuru negribēju cept cepumos un bija nepieciešams sagatavot cienastu. Pamatnei var izmantot būtībā jebko – cepumus + sviestu, grauzdētas, maltas auzu pārslas + kokosriekstu sviestu, biskvītu vai ko nu sirds vēlas, bet šajā gadījumā izmantoju pašas gatavoto piparkūku mīklu.

Ja izvēlas pamatni, kurai nav nepieciešama cepšana, tad var iztikt pavisam bez krāsns, bet manā gadījumā bija nepieciešams cepeškrāsnī sagatavot kūkas apakšiņu. Augšu gan necepu.

Kas nepieciešams krēmam?
-400g Baltais krēmsiers
-200g Baltais Skyr jogurts
-250g kondensētā piena (ja ir vēlme, var papildus pievienot cukuru)
-5 plāksnītes želatīna
-Sula no citrona pusītes vai vesela laima sula
-rīvēta citrona miziņa

*Ja ir vēlme pēc liesākas kūkas,iesaku izmantot, piemēram, 100g Baltā krēmsiera un 500g Skyr jogurta.

IMG_5225
Kas jādara?
-Izvēlas atbilstošo pamatni (ja izmanto pāri palikušo piparkūku mīklu, tad izvieto to formiņā un cep aptuveni 10 minūtes krāsnī).
-Bļodā sajauc visas sastāvdaļas, izņemot želatīna plāksnītes. Plāksnītes ieliek aukstā ūdenī izmirt 5-7 minūtes.
Pēc tam tās nospiež un liek katliņā izkust. Želatīnam pamazām sāk pievienot auksto masu (nekādā gadījumā nedrīkst darīt otrādi!). Kad visa masa ir pievienota, visu kārtīgi samaisa un liek sagatavotajā kūkas formiņā.
-Visu atdzesē un liek ledusskapī uz pāris stundām sastingt. Man sastinga aptuveni 2 stundu laikā.

kuuka