Sicīlijas garšas Latvijā

Kad pēdējo reizi biju Sicīlijā, guvu tur ārkārtīgi daudz patīkamus iespaidus – gan vizuālus, gan garšīgus, bet visnotaļ kopumā ārkārtīgi estētiski baudāmus. Ceļojuma laikā izdevās iepazīties ar dažādiem ražotājiem – gan tādiem, kuru produkti manu sirdi iekaroja nekavējoties, gan tādiem, kuri neizcīnīja manu atzinību. Runā, ka cilvēki pievelk tos cilvēkus, kuri ir enerģētiski līdzīgi un tad nu man prieks, ka viens no ražotājiem, ar kuriem joprojām uzturu kontaktus ir patiešām brīnišķīgs, pozitīvs un dzīvespriecīgs cilvēks – Giuseppe no Terre del Calatino.

Viņš decembrī vaicāja pēc manas adreses ar domu, ka vēlas nosūtīt apsveikuma kartiņu Ziemassvētkos, taču kartiņu nesaņēmu. Domāju – nu neko, ja aizmirsa, tad aizmirsa. 🙂 Taču pirms pāris dienām mani pie durvīm pārsteidza DHL kurjers, kurš pasniedza man lielu, smagu kasti ar gardumiem no saulainās Itālijas. Nu kā Tu, cilvēks, vari nepriecāties? 🙂 Delikateses no Itālijas pie pašas durvīm!

italy1

Tā kā produkti garšo man pašai un atbilst manai filozofijai par to, ko vajag vai nevajag likt mutē, es ar prieku ar jums padalīšos un iespējams ko līdzīgu gribēsit mājās uztaisīt paši! Ja nē, tad varu ieteikt Terre del Calatino interneta veikalu, ko noteikti novērtēs Itālijas apburtie gardēži. [ideja dāvanai 😉 ]

Starp citu, patiešām šājā lapā ir atrodami ļoti daudzi un dažādi lieliski itāļu produkti. Un laikam ne velti tie nonāca pie manis, jo pēdējā laikā vairāki cilvēki bija jautājuši – vai es zinu, kur nopirkt kvalitatīvus itāļu produktus? Ņemot vērā, ka Latvijā (arī pēc maniem novērojumiem) ir patiešām ļoti grūti atrast kvalitatīvus Itālijas pārtikas produktus, šī ir ļoti laba alternatīva, jo cenas nudien ir diez gan draudzīgas. Pati metu acis uz vairākiem produktiem, nevaru sagaidīt, kad pamēģināšu pistāciju pesto 🙂 Un, starp citu, uz produktiem ir rakstīts “Invasettato a mano”, kas nozīmē, ka tie ir ražoti ar rokām pēc tradicionālajām receptēm, kas nozīmē, ka tie garšo tāpat kā tie gardumi, ko taisa itāļu vecmāmiņas saviem mazbērniem. Jāsaka, ka pats ražotājs ļoti lepojas ar šo faktu. Tiesa, protams, jārēķinās ar pasūtīšanas izmaksām, tāpēc noteikti izdevīgāk būs, ja pirksit uzreiz vairumā vai vairāki cilvēki kopā – vešanas izmaksas ir ~30 eur par pasūtījumu līdz 30 kilogramiem un pieved pie pašām durvīm ar DHL kurjeru.

Lai arī kastē bija gan vīni, gan saldumi, gan tādas kā dārzeņu pastētes, es papildus uzmanību pievērsīšu tieši pastētēm. Tās interneta veikalā būs pieejamas pēc 14 februāra.

    1. Pate di Peperoni – attēlā pa vidu (Pamata sastāvdaļas -65 % paprika, saulespuķu eļļa, sāls, etiķis, garšvielas – sarkanie pipari, ķiploki, piparmētras, pētersīļi) – ļoti maiga pasta. Derēs tiem, kuri vēlas uzkodu pie vīna vai vienkārši jaunas vēsmas uz brokastu maizītēm. Ļoti labi sajūtama paprikas garša. Un, jā – tieši paprikas, nevis paprikas pulvera vai koncentrāta. Garša ir patiešām ļoti dabiska.
    2. Passione Siciliana – pirmā no kreisās (Pamata sastāvdaļas – kaltēti tomāti, melnās olīvas, zaļās olīvas, olīveļļa, saulespuķu eļļa, pētersīļi, čili, ķiploki, sāls) – patiešam pikanta un intensīva garša. Derēs tiem, kuri patiešam vēlas atmodināt savas garšu kārpiņas. Tiem, kuriem patīk stiprāki dzērieni, šī būs laba “uzkodiņa” :))italy2
    3. Pate di Asparagi – otrā no kreisās (Pamata sastāvdaļas – 60% sparģeļi, 30% saulespuķu eļļa,5% rīvmaize, saulē kaltēti tomāti, vīna etiķis, sāls, ķiploki, melnie pipari, pētersīļi) – ļoti maiga, bet aromātiska pasta. Derēs, tāpat kā pirmā, kā maiga uzkoda pie vīna vai uz maizītes. Gribētu teikt, ka nav izteikta garša, kā jau sparģeļiem, bet produkts ļoti patīkams ar savu dabiskumu.
    4. Condipasta Sfizioso– otrā no labās (tomātu pasta, saulē kaltēti tomāti, kaperi, ķirbis, selerija, burkāni, ķiploki, oregano, baziliks, olīveļļa, saulespuķu eļļa, savvaļas fenheļa sēklas, pētersīļi, baltvīna etiķis, sāls) – samērā pikanta, vislīdzīgākā “vīriešu zaptei”. Var ēst kā uzkodu vai likt klāt ēdieniem kā mērci.
    5. Miele Di Carrubbo – pirmā no labās (medus ar karobu) – medus ar karoba aromātu. Godīgi sakot, līdz neizlasīju, kas tas ir par aromātu, nespēju pati identificēt. Medus ar dažādām garšām ir ārkārtīgi populārs Sicīlijā, šķiet tur viņi ar savu medu lepojas tik pat cik mēs šeit ar savējo. Protams, sicīlieši uzskata, ka tik gards medus kā viņiem, nav nekur. Teikšu godīgi – atšķirību nejutu :)) Tiesa, viņiem ir tiešam interesanti dažādi medus izstrādājumi ar mandelēm, lazdu riekstiem un pat ar liķieri. Rieksti šajos izstrādājumos tiek nevis vienkārši “iepeldināti” iekšā masā, bet gan kaut kā īpaši iestrādāti tā, ka aromāts ir ļoti, ļoti spēcīgs un izteikts. Pat nezinu, kā to dara, bet garšo tiešām labi.

Iepriekš minētos gardumus lieliski var pasniegt galdā ar mūsu pašu rupjmaizi, taču, ja jautāsit itāļiem – tad ar ciabattu. Vēl, baudot vīnu, Giuseppe iesaka klāt galdā olīvas, kas dzīvojušas eļļā (nevis etiķī), parmigiano sieru un prosciutto di parma. Lieliski derēs arī bruschettas ar tomātiņiem, baziliku, mocarellu un sīpoliņiem.

Runājot par vīniem – es neizlikšos par eksperti. 🙂 Man parasti ir vai nu garšīgs vai negaršīgs un “smuka pudele” vai “nesmuka pudele”. Ok, nav jau arī tik traki, bet tā kā nevaru saukt sevi par izcilu vīnu pazinēju, tad negribu ne slavēt, ne pelt. Taču ir pāris lietas, ko zinu pastāstīt – Sicīlieši paši ir ļoti lepni par Sicīlijā ražotu vīnu, jo klimata (ļoti krasas temperatūras maiņas) un vulkāna dēļ vīnogas izaug citādākas kā jebkurā citā reģionā pasaulē. IMG_5308Tie, kuri spēj izjust garšu nianses vīnogam, noteikti jutīs atšķirību. Tie, kuri nē- protams, nejutīs. Tiesa, šī ražotāja vīnus (piemēram, to, kurai zilā etiķete) atzinuši un rekomendējuši ir arī Decanter World Wine Awards eksperti (2015). Decanter atzinība tiek uzskatīta par vienu no visprestižākajām pasaulē, tāpēc noteikti, ka galīgi smādēt vīnu nevarētu. Par cenām un pieejamību sīkāk var te palūkot.  🙂 Ar ko vīns ir īpašs? Patiesībā tas (Frabianco) ir iegūts no tām pašām vīnogām, no kurām ir iegūts Frappato, taču ir viens BET… Šī vīnogu šķirne pēc krāsas ir sarkana, taču Frabianco vīns ir sarkans. To Giuseppe sauc var vīna maģiju un aicina abus vīnus nogaršot vienlaikus, lai sajustu abu vīnu atšķirības, lai arī tas gatavots no tās pašas vīnogas. Ak, un jā, vīnam jābūt atdzesētam līdz tieši 13°C. Itālijas vīna izdevumi, starp citu, Frabianco sauc par Frappato vīnogas nākotnes vīnu. Tāpēc, ja vīnu var vispār saukt par stilīgu, tad šis Frabianco ir tieši tāds. 🙂

 

Ak, un jā, klasiskās itāļu končas! Šķiet nav saldā, kur viņi neliktu klāt vai nu mandeles vai pistācijas. Šajā gadījumā tās ir mandeles ar balto šokolādi un pistāciju, citronu un apelsīnu glazūrām. Jā, tajās gan ir diez gan daudz cukura, tāpēc, ja gribas domāt par figūru un cukuru boikotēt, tad labāk uz šīm virsū neskatīties 🙂

Lai nu kā, man prieks, ka Sicīliešiem esam pievilcīgs reģions un viņi redz mūsos potenciālu. Un droši vien ne velti – itāļu restorānu Latvijā netrūkst, tas nozīmē, ka viņu ēdiens mums sirdij ir tuvs. Ja nu nāk kādas svinības un gribas oriģinālu pastu, ceru, ka noderēs kāda no tām, par kuram rakstīt augšpusē. Savukārt, ja nepieciešams kādu pārsteigt ar autentiskiem itāļu produktiem, zināsit, kur meklēt.

 

Lai mums visiem dolce vita… tfuuu salda dzīve! Priekā!