
Majonēze bez olām
Majonēze, ko vari pagatavot 5 minūtēs, bez holesterīna, bez riska iegrābties vecā olā vai salmonelozē. Jā, mājās gatavota majonēze ir diez gan reta parādība, jo, lai arī ziņojumi par salmonellas bakteriju klātbūtni ir reti, tomēr cilvēki izvairās vistas olas lietot uzturā bez termiskas apstrādes. Vēl viens fakts, kas nerunā par labu visu olām ir augstais holesterīna daudzums. Kā tad pagatavot majonēzi, kas prasīs 5 minūtes, būs tik pat garšīga, ar tik pat labu konsistenci un pie tam bez riskiem tikt pie nevēlamiem blakus efektiem? Papildus – majonēzi iespējams pielāgot savām garšu kārpiņām un tajā pavisam noteikti nebūs lieku konservantu vai citu brīnumu. Ak, un jā, protams, ideāli derēs tie, kuriem ir alerģija no olām!
Jāņem gan vērā, ka eļļa tā kā ir bijusi, tā arī paliek majonēzes sastāvā, tomēr kvalitatīva eļļa ir uzskatāma ne tikai par nekaitīgu, bet ļoti labu produktu cilvēka ķermenim. Kā diētiska recepte gan šī noteikti nebūs 🙂
Kas nepieciešams?
- 30g šķidrums no turku zirņu konserviem jeb aquafaba (pirms lietošanas sakratīt!)
- Ne mazāk par 60g neitrālas eļļas (es lietoju olīveļļu, der arī saulespuķu vai cita). (Vislabāk, ja aquafaba un eļļas attiecība ir vismaz 1:3)
- 2-4 ķiploka daivas
- 2-4 sinepju tējkarotes
- 2-4 mārrutku tējkarotes
- sāls
- ja patīk skābenas majonēzes, papildus var pievienot ābolu etiķi (ne vairāk par 1 tējkaroti) vai citrona sulu
Kas jādara?
- Izspiež ķiploku caur ķiplokspiedi
- Saliek visu blenderī un aaaaaaiziet!
- Blenderē līdz masa ir balta, krēmīga un viendabīga
- Pagaršo (atceries, ka tur nav jēla ola, tā kā droši 🙂 ). Pievieno papildus garšvielas pēc savām preferencēm. Ja majonēze ir Tavai gaumei par šķidru, papildus vari pieliet vēl eļļu VAI pievieno pāris turku zirņus, kas masu padarīs biezāku.
- Liec klāt rasolam, siera salātiem vai jebkam citam, kur majonēze prasās. ‘
- Lai labi garšo! 🙂
[…] Majonēze bez olām […]
Tough shit, bet olas nepalielina holesterīna līmeni
Palielina
[…] Ja tomēr nevar iztikt bez piena produktiem un/vai gribas šķidrāku struktūru, var pielikt klāt grieķu jogurtu vai kaut majonēzi, bet es, protams, nerekomendēju. Protams, ir iespēja pievienot pašgatavotu aquafaba majonēzi. […]
Nevajadzētu gan eļļu slavināt, Dr. Esselstyn un daudzi citi ārsti tevi sabārtu par nepatiesības izplatīšanu 🙂
Es tomēr piekrītu tiem ārstiem/pētniekiem, kuri saka, ka eļļas ir nepieciešamas ķermenim. Kvalitatīvās, nevis draņķi, protams. 🙂 Pati uz sevis esmu jutusi atšķirību izslēdzot vispār un pēc tam atkal lietojot.
[…] salātus iespējams ēst ar 2 veidu mērcēm – vegānisko majonēzi vai zīda tofu mērci. Abas diez gan pikantas un gardas […]
[…] mājās gatavota majonēze (pagatavošana prasa 5 minūtes) […]
Pēc tā apraksta sapratu, ka man jālej 3x vairāk eļļas nekā aquafaba. Pareizi?
Jā. Sāc ar 1:2, ja gribas biezāku, tad palielini līdz 1:3. 🙂
[…] Mājās gatavota majonēze (5 min) vai grieķus jogurts + sinepes + mārrutki + sāls + cukurs […]
Cik ilgi tādu mērci var glabāt?
Ja runājam par eļļām, tad jāsaprot ka veselīgas ir nerafinētās eļļas (tiesa samērīgā daudzumā un vislabāk olīvu). Sliktāk ir ar cepšanu, jo nerafinētās eļļas dūmo un tas ir pavisam slikti, bet rafinētās ir jau sliktas pašas par sevi!
Īsti nesaprotu vai tas ir pareizi, ka vairāki dziednieki un arī daži ārsti pie atsevišķām slimībām iesaka cepšanai lietot neko citu kā cūku taukus (tās taču ir kaitīgās piesātinātās taukskābes)! Varbūt kāds var ieviest skaidrību šajā jautājumā?
Ar olām arī viss ir tādā putrā! Vēl šodien daudzi ārsti aizliedz ēst olas holesterīna dēļ, bet Amerikā jau pirms 30 gadiem veica pētījumu ar divām lielām cilvēku grupām un konstatēja, ka ēdot pastiprināti olas, holesterīna līmenis tomēr nepalielinās! Vēlāk lasīju, ka olas satur ne tikai daudz holesterīna, bet arī lecitīnu, kas savukārt holesterīnu neitralizē (aptiekās ir dabūjama zivju eļļa ar lecitīnu, arī pārtikas produktiem dažkārt pievieno lecitīnu). Arī pazīstamais dakterītis Danilāns saka: ”Varat ēst pāris olas dienā”.
[…] Mājās gatavota majonēze […]