Ēdienu fotogrāfija jeb ne viss ir tā, kā izskatās

Ēdienu fotogrāfija jeb ne viss ir tā, kā izskatās

Vai ēdienu fotogrāfijas nav fantastiskas? Nu tā, ka siekalas saskrien mutē pāris sekunžu laikā.

Protams, skaisti noformēt ir māksla, taču reizēm tiek izmantoti pavisam interesanti knifi, lai noķertu kadru. Un visdrīzāk šos knifus jūs ēst pēc tam negribētu. Visus trikus droši vien uzskaitīt būtu grūti, bet te daži no tiem:

  1. Alus un kvasa putas

Ja ierakstīsi googlē vārdu “beer” redzēsi, ka visas bildes ir ar skaistām, mutuļojošām putām. Vai biji to ievērojis? Neapšaubāmi dzēriens ar putam izskatās daudz estētiskāk nekā bez. Iespējams, ka kādam patiešām izdodas noķert kadru ar pirmo reizi un paspēt paraut pudeli nost. Taču patiesībā triks ir pavisam vienkāršs – sāls! Sāls liks alum sadumpoties, saputot un iespējams pat iet pāri malām. Jā, diez vai tādu alu vēl gribēsies dzert. 🙂

2. Ne vienmēr tas, ko redzi, ir tas, kas tas ir

  • Ļoti bieži, veidojot ēdienu bildes, produkts ir gluži cits. Piemēram, vajag nobildēt, ka blakus stāv sarkanvīna glāze? Ok, varam ieliet tumšu sulu, kas ledusskapī jau nedēļām stāv. 1200
  • Ēdiens ir garšīgs, bet nu gluži vienkārši neizskatās smuki? Var līdzēt pat… kartupeļu biezputra. Lūk, attēlā ir enchiladas, kas ir meksikāņu ēdiens. Fotogrāfs Kim Krejca ir specializējies tieši meksikāņu ēdienu fotogrāfēšanā. Viņš, lai echiladas izskatītos vienmērīgas, puffīgas un pilnas, piepildīja tās ar kartupeļu biezputru un galos ielika gaļu un dārzeņus tikai skatam vien.
  • Okeij… šis var sabeigt apetīti, bet esi pamanījis, cik perfekti kraukšķīgas izskatās brokastu pārslas? Tās bildēs nekad nav samirkušas un mīkstas, lai arī mīkstas tās kļūst ļoti ātri. Tas ir tāpēc, ka bieži piens bildēs…nav piens, bet gan matu veidošanas produkti. Vai PVA līme. Nereti šos līdzekļus lej par pamatu un pienu pielej tikai pavisam nedaudz vai nemaz. Pat gadījuma, ja piens ir tikai nedaudz un pārējais ir ķīmija, arī tad fotogrāfiju uzņemt ir vieglāk.
  • Sīrups? Iespējams motoreļļa. Mērce? Varbūt tomēr kurpju smēre. Tie nav izdomājumi, tas ir reālu ēdienu fotogrāfu sacītais no pieredzes. Tikko ķerta, spīdīga un svaiga zivs, ka arī svaigi aprasojuši salāti? Iespējams tomēr ēdiens apslacīts ar glicerīnu.

 

3. Šķidrumi un perfekti tīras maliņas

Zupa tik perfekti ielieta šķīvī, ka neviens milimetrs no šķīvja nav nosmēdrink_pourrēts. Zemeņu kokteilis tāpat!
Perfekta līdzsvara izjūta? Iespējams. Bet iespējams izmantots arī šis palīgs. Ar šo virtuvē visnotaļ noderīgo rīku iespējams panākt tīras maliņas jebkuram šķidrumu saturošam ēdienam.

4. Mmm… Kā var tik perfekti izcept!

Jā, brūni izcepti kartupelīši vai tītars ar čurkstošu ādiņu? Ļoti iespējams, 6712 (1)ka kartupeļi no iekšpuses ir zaļi un tītars jēls. Fakts! Pirmkārt, kapēc ēdienu fotogrāfam tērēt laiku? Otrkārt, ne visiem tiešam izdodas perfekta, sulīga gaļa vai dārzeņi ar ideālo brūnuma pakāpi. Jā, fotogrāfēt varbūt arī māk, bet iespējams, ka pagatavot ne tuvu! Līdzīgi noteikti ir arī ar ceptām zivīm, kūkām un maffiniem. Tiesa, pēdējos 3 nemaz nav tik viegli sabojāt gatavojot, bet noteikti gadās ne reizi vien.

 

5. Ideālais kokteilis

Cilvēkiem būtiskākais bildē ir estētiskais baudījums. Visbiežāk, kokteilis pats par sevi ir nekas, ja tam nav atbilstoša noformējuma. ledusNereti, lai veidotu kokteiļu dzērienus, reklamētais produkts pat nav klāt stāvējis. 3740Piemēram, šajā kokteiļa bildē ir ēdiena krāsviela un ūdens. Fotogrāfi daudz lielāku uzmanību pievērš spējai notver burbulīšus, putas, ledu, kamēr tas vēl nav izkusis un auksta dzēriena lāses uz glāzes. Ak, aprasojusi glāze izskatās tik atsvaidzonoša! Ļoti iespējams, ka tai virsū ir uzpūsts dezodorants.
Nereti kā ledus gabaliņus izmanto želatīnu, kurs saslapinot izskatās pēc ledus. Mēdz izmantot arī plastmasas vai akrila ledus gabaliņus, jo tie nekūst zem karsējošajām fotogrāfijas gaismām.

6. Silta ēdiena ilūzija

Cik skaisti kūp ēdiens, kad tas ir tikko svaigi pagatavots, vai ne? Diemžēl ēdiena kūpēšanas laiks ir īss un ne vienmēr sanāk paspēt noķert kadru. Bezgalīga tā sildīšana var būtiski mazināt estētiskumu, tāpēc ir 2 triki. Viens no trikiem ir vīraka pielikšana ēdiena bildē no aizmugures vai sāna tā, lai izskatās, ka tvaiks nāk no ēdiena. Pēc tam ar Photoshopu lieko noņem nost. Vēl viena iespēja ir ielikt pulveri (angliski – steam chips), kurš saskarē ar ēdienu sāk kūpēt un rada ilūziju par siltu ēdienu. Indīgs, protams.

7. Perfektais burgers?

burgersKurš gan nezina jezgu ar perfekto burgeru. Protams, neviens to negribēs pirkt, ja tas bildē izskatīsies tā, kā īstenībā – mitra masa, kas ir saspiesta, kur sastāvdaļas lien ārā pa visiem galiem. Patiesībā burgeru bildēšanai ir vairāki triki. Pirmkārt, tā sastāvdaļas visas tiek sabīdītas uz to maliņu, kura tiks bildīta, lai var redzēt visas burgerā paredzētās sastāvdaļas. Lai tas izdotos tiek izmantoti dažādi rīki, piemēram, attēlā redzamā saspraude.

 

7. Pikniks dārzā? Vai tomēr dēlis uz grīdas istabā, kas tiek remontēta ar cementmaisītāju blakus.pikniks

 

Daži Avoti:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jan/04/food-stylist-photography-tricks-advertising
http://www.photocritic.org/articles/the-dirty-tricks-of-food-photographers
http://foodphotographyblog.com/