Gaileņu mērce

Gaileņu mērce

Nenoliedzami gaileņu mērce ir viens no vasaras vidus hītiem. Es pat teiktu, ka tas ir pienākums sagādāt sev un mīļajiem jaunos kartupelīšus, dillītes un koši silti dzeltens gailenītes. Tiesa – uzreiz rodas vairāki jautājumi – kā pagatavot mērcīti tā, lai tā būtu izcila, nevis tikai laba. Droši vien katrai saimniecei ir savi stiķi, bet es padalīšos ar savu recepti.

Ideālā variantā gailenes var atdalīt no liekām pielipušajām sūnām un nemaz nemazgāt, jo, pirmkārt, vairākas reizes esmu lasījusi, ka meža sēnes nemazgā un, otrkārt, sēnes ļoti izteikti uzsūc mitrumu, kurš tālāk tad piepildīs visu pannu. Vēl viens variants ir sēnes tomēr nomazgāt caurdurī, ļaut tām notecēt vai pat nospiest lieko ūdeni nost.

Pēdējā laikā mans lielākais palīgs virtuvē ir bijis Delimano Family Duo komplekts, kas tādai mazai virtuvei kā manējā ir īsts glābiņš, jo lietojams multifunkcionāli.

Kas nepieciešams?

  1. Litrs gaileņu
  2. 1,5 sīpoli
  3. Ēdamkarote sviesta (sviests dod īpašu, patīkamu aromātu, tāpēc iesaku tieši sviestu, nevis eļļu)
  4. 200g saldā krējuma vai 100g saldā un 100g skābā krējuma
  5. Sāls
  6. Šķipsna svaigi malti melnie pipari
  7. Dillītes

Ja ir aizspriedumi vai nedrīksti lietot piena produktus, krējumu var aizstāt ar auzu pienu + 1 tējkaroti miltu vai ar auzu krējumu! Protams, garša mazliet atšķirsies, bet gaileņu garša tāpat būs lieliska. 🙂

Kas jādara?

  1. Jāsagriež vai jāsapluina (man patīk otrais variants) lielākās gailenes un maziņās var atstāt, kādas ir.
  2. Uz sakarsētas, sviestainas pannas liek sīpoliņus. Cep līdz tie kļuvuši caurspīdīgi un sāk kļūt zeltaini. Pievieno sēnītes un sautē līdz lielākā daļa ūdens ir izgarojusi. Pievieno sāli.
  3. Pievieno krējumu, uzliek vāku un gaida burbuļus. Pievieno piparus, pārber ar dillēm un bauda pilniem vaigiem!

?????????????