Veģetārais karijs

Veģetārais karijs

Kurš gan nav nodomājis – ko lai fiksi tādu garšīgu pagatavo? Varu derēt, ka pilnīgi visiem šī doma reizi pa reizei iezogas prātā 😉 Tiesa, ir labi turēt dažādu produktus, kuri nebojājas, mājās glabātuvē. Šādi produkti var noderēt tieši brīžiem, kad vajag kaut ko “uz ātro roku” pagatavot. Kas šajā gadījumā ir tie maģiskie produkti? Turku zirņi, kokosriekstu piens, karija pasta un konservēti tomāti (ja ēdiens tiek gatavots vasarā, tad, protams, ņemtu svaigus).

Ēdiens būs visai sātīgs, pikants un aziātisks. Patiesībā 3 vārdi, kas man ir ļoti sirdij tuvi, ja jāraksturo ēdiens. Kariju vari izvēlēties, kā ēst – šajā gadījumā tas lieliski derēs arī bez piedevām, jo sastāvdaļas ir gana sātīgas, manuprāt. Taču var kariju pasniegt un ēst ar lēcām vai rīsiem.

Kas nepieciešams?

-400g turku zirņi (1 bundža, bet var arī, protams, mērcēt un vārīt)
-3 ēdamkarotes karija pastas (tās ir dažādas pēc sava stipruma un garšas niansēm. Var karija pastu gatavot pats, kā arī var karija pastā atrodamās garšvielas pievienot atsevišķi pa vienai, tomēr tad garšvielām jābūt gana svaigām, lai spētu uzburt to pašu brīnišķīgo aromātu)
-1 bundžiņa kokosriekstu piena
-viegli vārīts puķkāposts (neliela galviņa)
-4 ķiploka daivas
-1 liels sīpols
-īkšķa lieluma ingvers

Es receptē nepievienoju, taču, ja varētu, noteikti pievienotu – bundžu ar tomātiem vai 3 svaigus tomātus (saldskābumam), 1 papriku un pētersīļus.

Ja nav karija pastas, tad to var pagatavot arī pats, taču nepieciešamas daudz un dažādas garšvielas (karija pastas ir dažādas un arī sastāvdaļas mēdz diez gan ievērojami atšķirties). Piemēram – Kajēnes pipari, garam masala, sāls, čili, koriands, kumīns, turmeriks. Vēl dažādās kombinācijās mēdz būt klāt fenheļa sēklas, sinepju sēklas, ķiploks, lauru lapas, kardamons, kanēlis utt.

Kas jādara?

-Sagriež ķiploku, ingveru un sīpolu (Ja izmantojat arī papriku, tad tā jāpievieno šeit). Tos apcep uz sakarsētas pannas līdz tie kļūst mīksti (5-7min).
-Pievieno karija pastu un kārtīgi samaisa. Ļauj visam sadraudzēties uz pannas.
-Pievieno kokosriekstu pienu, turku zirņus, puķkāpostu. Ja būtu tomāti, tad arī tos. Vēlams blanšētus.
-Ļauj visam savilkties un 10-15 minūtes (atkarībā no izsalkuma pakāpes) uz lēnas uguns pasautēties.
-Pagaršo, pārbauda, vai neprasās sāls, cukurs vai, piemēram, citrona sula.
-Pārber ar pētersīļiem un bauda pilnām mutēm.

16492592_10210163129786837_305256940_o