Vissezonu lēcu zupa

Vissezonu lēcu zupa

Domājot par zupām, man prātā uzreiz nāk bērnība. Vecmāmiņai padevās lieliskas zupas, tagad tādas ir arī mammai un ceru būs arī man. Kā saka “practice makes perfect”, tad nu reizi pa reizei ķeros vērsim pie ragiem un lūkoju zupu darināt. Tiesa, man tāds niķis nepieturēties pie receptēm, kur nu vēl klasiskām receptēm. Tad nu parasti top kaut kas visdrīzāk vecmāmiņas pūra lādē neatrodams. Šoreiz tā ir lēcu zupa.

Lēcas šķiet līdz galam joprojām nav īsti gājušas vēl savu uzvaras gājienu. Un velti, jo no tām var pagatavot gan lielisku zupu, gan plācenīšus, gan ēst vienkārši tāpat pie kāda, piemēram, gaļas ēdiena vai svaigiem salātiem. Jā, bet šoreiz – zupa!

Zupa, kurā lielākoties ir mājās teju vienmēr pieejami produkti, līdz ar ko var gadīties, ka šo zupu vari pagatavot jau šovakar. Tāpat jāpiemin, ka šī ir visu gadalaiku zupa, jo šobrīd, kad jaunā dārzeņu un augļu sezona vēl nav sākusies, ēdiena pamats sastāv no tā, kas palicis vai kas ir viegli pieejams visu gadu.

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas?

  • Vismaz 2h mērcētas lēcas. Liku “uz aci”, bet varētu būt ~150g-200g.
  • 2 burkāni
  • 2 selerijas kāti
  • 2 sīpoli
  • garšvielas: baziliks, oregano, lauru lapas, sāls, cukurs, asās paprikas pulveris
  • 4 ķiploka daiviņas
  • ūdens vai buljons pēc izvēles
  • 4 ēdamkarotes citrona sulas
  • 2 saujas spinātu
  • mazā bundžiņa tomātu/ 10 ķiršu tomātiņi/ 3 blanšēti lielie tomāti –> pēc izvēles
  • olīveļļa

Kas jādara?

  • Uz dziļas pannas olīveļļā apcep plānās šķēlītēs sagrieztus burkānus, selerijas kātus un nelielos gabaliņos sagrieztu sīpolu. Ļauj, lai viss mazliet sadraudzējas uz pannas. Sīpoliem jābūt caurspīdīgiem, burkāniem – viegli apceptiem.
  • Bagātīgi, bet pēc gaumes pievieno oregano, baziliku, lauru lapas, aso paprikas pulveri un ķiploku. Ļauj atkal sadraudzēties.
  • Pievieno lēcas, tomātus un ūdeni vai buljonu. Ūdeni liek tik daudz, lai tas būtu aptuveni pusotru centimetru virs vāka. Pievieno ūdeni pēc vajadzības. Liek vāku virsū un ļauj lēcām uzvārīties līdz tās mīkstas.
  • Pievieno citrona sulu, sāli, cukuru. Šis ir brīdis, kad ir būtiski rast ideālo balansu starp saldu, skābu un sāļu. Noteikti vajag pagaršot un pielāgot!
  • Pievieno sakapātus spinātus un tiklīdz parādās pirmais burbulis, zupa ir gatava.
  • Ēd pilnām mutēm 🙂17623018_10210637088755515_1086542664_o

 

Iedvesmas avots: AllRecipes