Burgers mājas gaumē – 4 receptes

 

Domājot par burgeriem, pirmās atmiņas man un droši vien ļoti daudziem citiem saistās ar McDonalds. Deviņdesmitajos gados, kad es augu,  šis zīmols cilvēku prātos, manuprāt, bija ieņēmis tādu kā pat simbolisku nozīmi ar zemteksta saukli “Hei, komunismu ir nomainījis kapitālisms!”. Lai nu kā – šobrīd šim zīmolam šķiet emocionālā nokrāsa vairs nav tik jestra un McDonalds klauna seja nešķiet uzjautrinoša (lai gan nešķita arī pirms tam). Un tomēr, 90. gados bija diez gan stilīgi rīkot bērnu dzimšanas dienas ballītes tieši šajā restorānā. Atceros, ka tie, kuri to darīja, man šķita, ka ir no turīgā slāņa, jo 90. gados ar tām naudiņām bija kā bija. 🙂

Lai nu kā, tās dienas nudien ir pagājušas un tagad stilīgas bērnu ballītes šķiet skaitās tās, kur ir milzīgs gadu skaitli apzīmējošs cipars, saskaņota tematika, krāsaini baloni un galu galā izmaksas kā tuvākam vai tālākam ceļojumam. Bet šoreiz ne par to. Šoreiz par tiem pašiem burgeriem! Lai arī netrūkst diez gan labu vietu, kur iet notiesāt kādu gardu, grūti rokās saturamu, muti netīru padarošu un tomēr tik milzīgu sātu dodošu burgeri, tomēr mājās gatavotam ēdienam vienmēr ir sava īpaša burvība. Šķiet, to mistisko sastāvdaļu sauc par mīlestību. Un burgeri nedrīkst taisīt bez mīlestības. 🙂

Manuprāt, dažādi burgeri ir lielisks ēdiens, ko likt galdā, ja nāk ciemos draugi vai plānots brunch. Ideālā variantā draugus var piedabūt virtuvē pielikt roku un palīdzēt – vairāk cilvēku, vairāk ieliktas mīlestības. Vēlams. 🙂

Šoreiz piedāvāšu 5 burgeru receptes, kuras atšķiras pamatā ar “galveno sastāvdaļu”, kas burgerī, šķiet ir proteīns – veģetārs, vegānisks vai pamatīgi gaļīgs, bet proteīns.

Nemainīgās sastāvdaļas, ar kurām, protams, iespējams variēt:

  • tomāts
  • marinēts gurķis (var variēt ar sālītu un svaigu gurķi)
  • salātlapa (aisberga salāts, parasta salātlapa vai pat spinātu lapas)
  • mājās gatavota majonēze (pagatavošana prasa 5 minūtes)
  • sweet chili mērce
  • siers (īsts vai Violife vegāniskais siers, kas nopērkams dažās lielajās Maximās un daudzos mazajos specializētajos veikaliņos, piemēram, Dabas Stacijā)
  • sarkanais sīpols (jā, var arī nesarkanu 🙂 )
  • burgerbulciņa

Galvenā sastāvdaļa:

  1. Veģetārā versija – Turku zirņu burgers – vārītus turku zirņus (bundžiņu), 1-2 sarkanos sīpolus, sauju pētersīļus, sauju koriandru, 2 ēdamkarotes olīveļļu, 1 ēdamkaroti jogurta (var iztikt, pieliekot vairāk eļļu), sāli, 1 tējkaroti kumīna, paprikas pulveri, šķipsnu cukuru un kajēnes piparus liek virtuves kombainā un samaļ līdz viendabīgai masai. Sanāk kaut kas līdzīgs biezai viendabīgai masai ar krāsainiem gabaliņiem (no sīpola un zaļumiem). Veido atbilstoša lieluma burgerplāceni, apviļā miltos (rīsu, kviešu vai turku zirņu miltos) un cep olīveļļā līdz zeltaini brūni.IMG_20170306_183253_672
  2. Gaļēdāju versija – Tītara vai cūkgaļas maltā gaļa + sīpols + sāls + pipari + izveido burgerplāceņa formu,  apviļā miltos un cep olīveļļā
  3. Brokastu versija –  Bekona olburgers – Uz pannas apcep gabaliņos sagrieztu šķiņķi. Kad tas apcepies, pārlej ar 2 sakultām olām. Izcep kā pankūku no abām pusēm un liek burgerā iekšā.IMG_20170328_203145_512
  4. Zivs versija – konservēts tuncis eļļā VAI kūpināts lasis.

Lieliskas papildinošas vai aizstājošas sastāvdaļas

  • vārīta ola (īpaši tunča burgeram)
  • paprika
  • karamelizēti sarkanie sīpoli
  • bazilika pesto
  • citrona sula (īpaši laša burgerā)
  • dilles, lociņi, diedzētas sēklas
  • krēmsiers
  • franču sinepes
  • grieķu jogurts

Burgera sagatavošana ēšanai – 

Abas maizītes viegli  apgrauzdē cepeškrāsnī vai uz pannas, lai izveidojas brūna kārtiņa. Uz abām maizītēm liek mērci – uz abām lieku pašgatavoto majonēzi un uz vienas no tām – saldo čili mērci. Tālāk – brīva improvizācija, cik daudz un kādā kārtībā likt produktus. Neesmu vēl atradusi ideālo kombināciju, lai mute paliktu tīra :)))

Kādi ir Tavi burgeru gatavošanas triki? Kur vislabprātāk dodies ēst burgeru ārpus mājas?

dav