Šokolādes kūka (vegan)

Šokolādes kūka (vegan)

Mani sauc Annija un man tiešām negaršo biskvīta kūkas. Nu ok, varbūt dažas mūžā ir likušās OK, bet nekas vairāk par OK. Nu nezinu, vienmēr kaut kā šķiet, ka ēdu maizi ar ievārījumu (vai putukrējumu) un šķiet, ka tās trakās kalorijas varētu uzņemt labākā veidā. Jā, bet tā nav ar šo kūku. Lai arī tā pēc būtības ir biskvītkūka, tās garša ir ļoti tāāāla no klasiskas biskvītkūkas. Kāpēc? Jo biskvīts ir mitrs un šokolādīg, nevis švammīgs.

Un, jā, šī kūka ir savā ziņā „guilt-free” jeb nevainīga, jo tajā nav neviena paša dzīvnieku izcelsmes produkta. Jā, perfekta biskvīta kūka bez nevienas olas! Izklausās neticami, vai ne? Bet patiesi, šī ir perfekta kūka priekš tiem, kuri nedrīkst lietot olas vai piena produktus un derīga ne tikai vegāniem, bet patiesībā jebkuram saldumu cienītājam. Nezinātājs nekad nepateiks, ka tā ir vegāniska. Izgāju cauri daudz, daudz receptēm un iedvesmām, piemēram, šai, lai tiktu pie šī rezultāta.

Kāpēc tā sanāk tik perfekti mitra? Domāju vislielākajā mērā paldies jāsaka ābolu biezenim. Ābolu garšu nesajutīsit nevienā brīdī, taču biezeņa padarīto darbu varēs just visā kūkā. 🙂

Un, jā, priecājos, ka sev īpašā dienā izvēlējos cept tieši šo kūku. Bija domas par dažādiem variantiem, bet līdz ko iedomājos par šo, pārējie varianti automātiski atkrita. Un labi, ka tā. Vismaz šoreiz. Bet nekas, drīz jau atkal jauna kūka jācep. 🙂

 

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas (24cm formai)?

Kūkas biskvītam:

  • 360g augu piena (izmantoju Prismā nopērkamo auzu pienu, ļoti garšīgs un relatīvi ļoti lēts starp citu)
  • 2 tējkarotes ābolu etiķa
  • 305g ābolu biezeņa (izmantoju Spilvas „oriģinālo” biezeni, kura sastāvā ir biezenis un cukurs 9:1, bet var gatavot arī biezeni no svaigiem āboliem – ābolus nomizo, iztīra, liek katliņā un vāra līdz mīksti. Pēc tam sablenderē, kāst caur sietu neredzu baigo vajadzību, bet arī tā var darīt)
  • 120 ml stipras kafijas
  • 3 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas (noteikti var izmantot arī, piemēram, neitrālu olīveļļu vai, piemēram, vīnogu kauliņu eļļu)
  • 3 tējkarotes vaniļas cukura
  • 320g pilngraudu kviešu miltu
  • 100g cukura (lielākoties receptēs cukura daudzums ir stipri lielāks, bet mani šķebina tāds apjoms. Skatieties, lūdzu, pēc savas gaumes 🙂 )
  • 95g nesaldināta kakao
  • 2 tējkarotes sodas
  • 1 tējkarote cepampulvera
  • Kārtīga šķipsna sāls

Glazūrai:

  • 225g augu margarīna (nevegāniskai versijai derēs sviests)
  • 230g pūdercukura (atkal – lielākoties receptēs ir lielāks cukura sastāvs, man galīgi neprasījās)
  • 90g ūdens peldē izkausēta melnā šokolāde (ja ir vēlme, var droši vien arī ne melno šokolādi)
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 50g augu piena

Kas jādara?

  • Sagatavo krāsni 180°C. Būs nepieciešamas 2 vienāda izmēra cepamās formiņas. Var veidot kūku arī kantainu, vai jebkādas citas formas, bet galvenais, lai izdodas 2 līdzīgi biskvīti. Formiņas ieeļļo.
  • Bļodā sajauc kopā augu pienu un ābolu etiķi. Pēc tam pievieno eļļu (ja kokosriekstu, tad izkausētā formā), kafiju, vaniļu, ābolu biezeni un visu sakuļ kopā līdz iegūst viendabīgu šķidrumu un baltas putiņas. Jā, es zinu, izklausās ļoti dīvains sākums. 🙂
  • Lēnām pievieno kviešu miltus, kakao, cukuru, sodu, cepamo pulveri un sāli. Kuļ līdz tiek iegūta perfekti viendabīga masa. Reizēm no kakao izveidojas kunkuļi. No tiem tad vajadzētu tikt vaļā. Masai jābūt viendabīgai, diez gan pašķidrai un skaisti plūstošai.
  • Lej pusi (!) masas formiņā, otru pusi atstāj otram biskvītam. Cep 25-30 minūtes vai līdz neķep vairs pie sērkociņa maliņām. Uzmanību! Lai biskvits sanāktu mitrs, nedrīkst pārcept! Manam sērkociņam klāt nelipa, bet viegli nosmērējās gan. Kad biskvīti gatavi, ļauj tiem pilnībā atdzist.
  • Kamēr cepas biskvīti, var sagatavot glazūru – bļodā saliek visus glazūras elementus un kuļ līdz viendabīgai masai. Kad masa gatava, pagaršo, vai ir gana salda. Ja masa sanākusi par biezu, var pievienot mazliet piena, ja par šķidru, var pievienot kakao pulveri vai cukuru. Kamēr masa nav vajadzīga, liek ledusskapī atdzist.
  • Kad viss ir atdzisis, ņem pamatni un dāsni pārklāj ar krēmu. Liek virsū otru biskvītu un dara to pašu. Tāpat nosmērē arī malas.
  • Liek ledusskapī nostāvēties. Papildus, ja ir vēlme, var pasniegt ar saldējumu, bet vispār lieliski iet kopā ar rūgtu kafiju. 🙂 Priekā!

dav