Lieldienu olas bez olām

Lieldienu olas bez olām

Lieldienās noteikti tāpat kā citos svētkos vajag našķus. Ja Ziemassvētkos viss ir par un ap kanēli, krustnagliņu smaržo, karstvīna aromātu un mandarīniem, tad Lieldienās olas, šķiet, ir centrālais elements. Atceros kā tagad, ka bērnībā bija jāiet meklēt olas… tās parasti bija Kinder Surprise oliņas, kas paslēptas dārzā vai pa visu dzīvokli. Šie brīži prātā palikuši ar ļoti siltām atmiņām, ne velti Lieldienas man ilgus gadus bijuši mīļākie svētki. Lai gan domāju, ka īstais iemesls tam ir tas, ka Lieldienas ir pavasarī un tas nenoliedzami ir mans mīļākais laiks gadā. Mostas viss.

Šoreiz tad par olām. Bet par olām bez olām. Šoreiz par našķi, kuru var pagatavot pēc savas gaumes un sirds patikas. Par našķi, kas derēs kā lieliem, tā maziem. Un ne tikai lieldienās. Lieliska uzkoda, ko paķert līdzi uz darbu vai iedot bērnam līdzi uz skolu.

Sastāvdaļās norādīšu visas tās sastāvdaļas, kas man nāk uzreiz prātā, taču iespējas patiesībā ir stipri neierobežotas. Par pamatu ņēmu auzu pārslas, taču arī tas nav akmenī kalts.

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas? 

Obligātās sastāvdaļas:

    • 150g auzu pārslas – grauzdētas uz sausas pannas un rupji samaltas
    • linsēklu olas – 7 ē.k. maltu linsēklu uzbriedinātas ar 7.ē.k. ļoti silta ūdens. Masai jāsanāk staipīgai.
    • 3-5 ē.k. medus, agaves sīrups, kļavu sīrups, dateļu sīrups, glikozes sīrups utt. (atkarībā no tā, cik saldu gribas un ko gribi izmantot kā galveno saistvielu – linsēklas vai sīrupu)

Pēc izvēles:

  • drupināti valrieksti, Indijas rieksti, mandeles, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas, Brazīlijas rieksti, zemesrieksti utt. Vēlams pirms lietošanas viegli apgrauzdēt
  • rozīnes, žāvētas plūmes, aprikozes, dzērvene, vīģes, dateles (izmantoju 16 dateles)
  • klijas, linsēklas, kakao, karobs, kokosriekstu skaidiņas
  • ingvers, kanēlis, vaniļa, citrona miziņas, apelsīnu miziņas, kardamons, muskatrieksts utt.
  • šokolāde glazūrai

Kas jādara?

  • Uz pannas jāapgrauzdē auzu pārslas un pēc tam tās jāsamaļ rupjos miltos.
  • Jāpievieno jau samaltas dateles, linsēklu olas, medus vai cits staipīgs saldinātājs (cukuru šoreiz labāk nē).
  • Tālāk pievieno visas sastāvdaļas, ko sirds kāro pēc gaumes. Es papildus jau iepriekš minētajam pievienoju valriekstus, magones, grauzdētas ķirbju sēklas, žāvētas plūmes, aprikozes, kokosriekstu skaidiņas, kanēli un vaniļu.
  • Kad masa ir izveidota (tai jābūt ķepīgai), veido bumbiņas olu formā. Ja masa nav ķepīga (bet ar 7 linsēklu olām + sīrupu tai tomēr vajadzētu tādai būt), tad pievieno vēl vai nu sīrupu vai “olas”. Jāskatās, lai masa nav pārlieku salda, jo pa virsu vēl glazūrā nāks šokolāde.
  • Kad bumbiņas olu formā izveidotas, liek ledusskapī uz 1h.
  • Pēc 1h ūdens peldē izkausē šokolādi (pēc izvēles – piena šokolādi vai tumšo) un vai nu iemērc atdzesētās oliņas šokolādē vai arī pārlej tām pāri šokolādi, kamēr tās uz šķīvja.
  • Liek ledusskapī atdzesēties un vēlāk ēd pilnām mutēm. 🙂

 

 

Dalīties un sekot: