Puravu krēmzupa

Puravu krēmzupa

Tādās “pavasara” dienās kā šī, kad pēc tam, kad tik tikko esi sauļojies parkā un baudījis saulīti, bet tagad esi piespiests uzvilkt ziemas kažoku un izlīt līdz vīlītei, tā vien prasās pēc zupas. Jā, zupas, lai vai kā, tomēr prātā vairāk asociējas ar auksto gada laiku.

Kā gadījies, kā ne, bet veikalā mani uzrunāja puravs. Tajā brīdī vēl nezināju, ko ar to iesākšu, bet paldies viņam – tiku pie gardas zupas. Tāds riktīgs comfort food. Ātri, vienkārši un garšīgi.

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas puravu krēmzupai?

  • 2 puravu kāti (izmanto tikai balto un gaiši zaļo daļu)
  • ~4-5 kartupeļi
  • 4 ķiploka daivas
  • ~3 ē.k. olīveļļas
  • 4 lauru lapas
  • 3 timiāna zariņi
  • 100ml kokosriekstu piena (klasiskā variantā saldais krējums vai krēmsiers)
  • 1000ml buljona
  • pipari, šķipsna cukura, šķipsna sāls
  • Pēc izvēles – grauzdiņi un/vai lociņi

Kas jādara?

  • Olīveļļā sautē ripiņās sagrieztus puravus un ķiplokus līdz tie kļūst mīksti, nevis apbrūnē. Brūnu šoreiz nevajag 🙂
  • Pievieno mazos kubiņos sagrieztus kartupeļus, buljonu, lauru lapas, timiāna zariņus.
  • Uzliek vāku un sagaida, kad sāks vārīties. Pēc tam uz nelielas uguns vāra 20 minūtes. Izņēm lauru lapas un timiāna zariņus.
  • Ļauj pāris minūtes atdzist un ar blenderi panāk viendabīgu masu.
  • Kad gatavs, pievieno kokosriekstu pienu (vai krēmsieru/saldo krējumu nevegāniskā variantā).
  • Pārkaisa ar zaļumiem, sēklām vai grauzdiņiem.
  • Priekā!