SNICKERS vegāniskās kūciņas

SNICKERS vegāniskās kūciņas

Jā, veselīgi ēst ir labi un svarīgi. Pat ļoti. Un tomēr dažkārt gribas pa kādam našķim. Lai arī bērnībā galīgi nebiju čipšu, kolas un mega daudz saldumu bērns, tomēr šokolādes batoniņi reizi pa reizei dikti prasījās. Mani favorīti bija divi – Bounty un… SNICKERS. Jā, zemesrieksti, karamele un šokolāde. Šobrīd Snickers šķiet par saldu, bet garšu kombinācija joprojām prātā palikusi kā izcila.

Lai nu kā, sapratu, ka gribu pamēģināt izcept ko līdzīgu Snickers “kapkeikiem” jeb kūciņām. Nezinu, kā jums, bet man jau šķiet, ka sanāca tīri labi. Jā, protams, tā kā joprojām nedrīkstu lietot piena produktus un olas vienkārši izvēlos aizstāt, tad šī ir vegāniska recepte.

Snickers kūciņas sastāv no 3 lielām daļām – pati kūciņa, karamele un zemesriekstu sviesta garnējums. Protams, ja der arī olas un piens, var gatavot pēc +- klasiskas kapkeiku receptes (kakao pulveris, milti, sviests – vienādā daudzumā (~200g). tējkarote cepamā pulvera, 220g cukura, 3 olas, 1 tējkarote vaniļas ekstrakta, 100g skābā krējuma. Slapjās sastāvdaļas + sausās sastāvdaļas 180 grādos 20 minūtes vai kamēr tīrs sērkociņš).

Kas nepieciešams ~14 kūciņām?

Kūciņām:

  • 180g augu piena (izmantoju Prismā nopērkamo auzu pienu, ļoti garšīgs un relatīvi ļoti lēts starp citu)
  • 1 tējkarote ābolu etiķa
  • 150g ābolu biezeņa (izmantoju Spilvas „oriģinālo” biezeni, kura sastāvā ir biezenis un cukurs 9:1, bet var gatavot arī biezeni no svaigiem āboliem – ābolus nomizo, iztīra, liek katliņā un vāra līdz mīksti. Pēc tam sablenderē, kāst caur sietu neredzu baigo vajadzību, bet arī tā var darīt)
  • 60 ml stipras kafijas
  • 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas (noteikti var izmantot arī, piemēram, neitrālu olīveļļu vai, piemēram, vīnogu kauliņu eļļu)
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura
  • 160g pilngraudu kviešu miltu
  • 60g cukura (pielāgot pēc gaumes)
  • 50g nesaldināta kakao (var daļēji aizvietot ar melno šokolādi)
  • 1 tējkarote sodas
  • 0,5 tējkarote cepampulvera
  • Kārtīga šķipsna sāls

Karameles krēmam: <— klikšķini šeit, lai redzētu daudzumus un recepti

  • ūdens
  • kokosriekstu piens
  • sāls
  • cukurs
  • vaniļas esence

Garnējumam:

  • 60g pūdercukura
  • 90g margarīna (var arī sviestu, ja tas der)
  • 110g zemesriekstu sviesta (liku tādu, kurā iekšā gabaliņi)

Dekoram– sālīti grauzdēti zemesrieksti + karstā ūdens peldē kausēta šokolāde

 

Kas jādara?

  • Sagatavo krāsni 180°C. Būs nepieciešamas formiņas vai arī ietaukotas silikona vai metāla formiņas.
  • Bļodā sajauc kopā augu pienu un ābolu etiķi. Pēc tam pievieno eļļu (ja kokosriekstu, tad izkausētā formā), kafiju, vaniļu, ābolu biezeni un visu sakuļ kopā līdz iegūst viendabīgu šķidrumu un baltas putas.
  • Lēnām pievieno kviešu miltus, kakao, cukuru, sodu, cepamo pulveri un sāli. Kuļ līdz tiek iegūta perfekti viendabīga masa. Reizēm no kakao izveidojas kunkuļi. No tiem tad vajadzētu tikt vaļā. Masai jābūt viendabīgai, diez gan pašķidrai un skaisti plūstošai.
  • Ar ēdamkaroti liek formiņās mīklu (aptuveni 4/5 no formiņas). Liek cepties uz ~15min. Pārbauda gatavību ar sērkociņu. Ideāli, ja paliek pavisam nelieli mīklas nospiedumi t.i. nekas nav pieķepis pie sērkociņa, bet ir viegli brūni iekrāsojies.
  • Kamēr cepas kūciņas, gatavo karameli pēc receptes vai izmanto jau gatavu karameli. Gatavo arī garnējumu – pūdercukuru, zemesriekstu sviestu un margarīnu kuļ kopā līdz viendabīgai masai. Liek ledusskapī.
  • Kad kūciņas gatavas, ļauj tām atdzist pavisam.
  • Ar tējkaroti izgrebj caurumiņu/bedrīti, ieliek 2-3 sālītos un grauzdētos zemesriekstus un uzlej pus tējkaroti karameles.
  • Pa virsu liek ēdamkaroti garnējuma. Dekorē ar sālītiem un grauzdētiem zemesriekstiem un kausētu šokolādi.
  • Priekā! Iesaku uzglabāt ledusskapī, būs garšīgāk, manuprāt. Kā arī no papīrīša, šķiet, vieglāk iet nost. 😉