"Cepti raffaello" jeb kokosriekstu macarooni

“Cepti raffaello” jeb kokosriekstu macarooni

Kad dzirdam vārdu macaroons, pirmais, kas nāk prātā, protams, ir krāsaini mandeļu miltu cepumi ar vēl krāsaināku glazūru. Trausli, ne tik viegli pagatavojami un ar samērā dārgām izejvielām. Šie ir pilnīgi pretēji. Ļoti ātri, ļoti viegli un salīdzinoši ar Ladurée krāsainajiem brīnumiem – arī lēti. Nu patiesībā jau īsti pēc Raffaello negaršo, bet, šķiet, ka viss, kas ir garšīgs un ar kokosriekstiem, asociējas ar Raffaello. Vismaz man. Bērnības garša. 🙂

Cepumus viegli gatavot arī ar bērniem kopā un tie kopumā ar cepšanu aizņem ne vairāk kā 40 minūtes. Tos iespējams gatavot gan ar pienu saturošiem produktiem, gan bez.

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas?

  • Kokosriekstu skaidiņas 110g
  • 1 olas baltums
  • Bez piena versijai: Kokosriekstu iebiezinātais piens 120g (vai nu veikalā pirkts vai pašu gatavots). Lai pats pagatavotu iebiezināto kokosriekstu pienu, nepieciešams cukurs (6 tējkarotes) un kokosriekstu piens (puse bundžiņas).
  • Piena versijai: Iebiezinātais piens
  • Šķipsna sāls (var iztikt)
  • Vaniļas ekstraktu (var iztikt).

Kas jādara?

  • Bez piena versijai, ja nepieciešams pagatavot kokosriekstu iebiezināto pienu: Liek katliņā pusi no bundžiņas iebiezinātā piena un 6 tējkarotes cukura. Vāra kārtīgi maisot. Kad sāk vārīties, nogriež uguni uz pavisam nelielu un gaida aptuveni 25 minūtes. Rezultātā ieguvu 120g iebiezināta kokosriekstu piena.
  • Lai vai kādu iebiezināto pienu izvēlas, sajauc to kopā ar kokosriekstu skaidiņām, sāli un vaniļas ekstraktu.
  • Uzputo olbaltumu līdz vienmērīgām, bet ne stingrām putām. Cik nu var bez papildus cukura kārtīgi uzputot, tik uzputo. 🙂
  • Iecilā olu kokosriekstu masā. Maigi maisa līdz viendabīgam rezultātam.
  • Ideālā variantā ņem saldējuma karoti un liek uz plātnes. Otrs variants ir to darīt ar ēdamkaroti. “Bumbiņas” mazliet sapresē un liek uz plātnes.  Ideālā variantā ārpusītei jāsanāk ir viegli brūnai un iekšpusei viegli, viegli mitrai, blīvai.
  • Liek cepties 165°C 25-30 minūtes līdz apakšiņas kārtīgi brūnas un augšiņas viegli apbrūnējušas.

Dalīties un sekot: