Sviesta apvērsums - Nīnas sviests

Sviesta apvērsums – Nīnas sviests

Kopš nedrīkstu lietot piena produktus, sviests ir tas, kas man pietrūkst visvairāk. Sviesta saulīte putrā, kārtīga sviesta kārtiņa uz Ķelmēnu rupjmaizes un galu galā dažādi konditorejas izstrādājumi, kur brīnišķīgu garšu dod tieši sviesta klātesamība.

Rakājoties pa interneta dzīlēm uzgāju recepti, kurā ir mēģināts pagatavot vegāniskais sviests. Sākumā biju ļoti skeptiska, jo mani biedē sarežģītas receptes, kurās galu galā tāpat visu izdaru pa savam. Šoreiz tā nebija un, ja rūpīgi seko instrukcijām, tad var pagatavot Nīnas sviestu. Nīna ir dāņu blogere, kas radījusi tiešām brīnišķīgas receptes, taču konkrēti šī ir parādījusies arī slavenajā the Washington post. Šī tātad nebūs mana oriģinālrecepte, bet gan iztulkota un pārbaudīta Nīnas recepte. Ir laba! Esmu ļoti, ļoti apmierināta ar rezultātu un pieļauju, ka turpināšu eksperimentēt. Tāpat jāatzīst, ka viņas blogā ir ļooooti daudz labas atsauksmes un tādas tās ir arī lielajā Aquafaba angliski runājošo Facebook grupā.

Sviesta sastāvā līdzīgi kā īstā sviestā lielāko daļu masas sastāda tauki. Kas vēl tajā ir? Aquafaba. Jā, atkal tas pats pupiņūdens, kas iepriekš jau parādījies majonēzes receptē un bezē cepumu receptē. Tas šķidrums patiešām ir maģija un viennozīmīgi prot darīt savu darbu!

Kā panākt to, lai sviests ir mazliet iedzeltens līdzīgi īstajam sviestam? Nīnas blogā tiek minēts, ka tas varot iekrāsoties no rapšu eļļas. Manā gadījumā tā nenotika un es pievienoju mazliet turmerika pulveri. Bet patiesi – liku pa mazam, mazam kriksītim līdz ieguvu pareizo konsistenci.

Kādas eļļas būtu jāizmanto? Izvēloties receptes cieto eļļu, Nīna rekomendē izvēlēties kvalitatīvu kokoriekstu eļļu, kurai nav izteikta kokosriekstu smarža.  Recepte sanāks arī ar pēc smaržas izteikti kokosriekstīgu eļļu, bet, ja gatavosi sviestu bez zaļumiem vai ķiplokiem, varētu “sisties cauri” kokosriekstu smarža. Ja gatavosi ar neitrālāka aromāta kokosa eļļām, iegūsi izteikti sviestīgu garšu. Rafinētās kokosriekstu eļļas pēc definīcijas ir mazāk kvalitatīvas, taču tām nav izteiktā kokosa smarža. Viens no variantiem, kuram nav izteikta smarža ir The Beginnings kokoseļļa.  Vēl viens variants ir Biotēkā nopērkamā Yakso kokosriekstu eļļa.

Savukārt izvēloties šķidro eļļu, ieteicams izvēlēties auksti spiestu rapšu eļļu. Tā iegūstama vislabākā garša un konsistence. Taču var izmantot arī saulespuķu eļļu. Jāatceras, ka, lai kādu eļļu izmantotu, tās garša būs pamanāma gala rezultātā. Es izmantoju rapšu eļļu un sviesta variantā bez garšaugiem, jutu vien nelielu kokosa aromātu. Bet atceries – ja Tev ir kokosriekstu eļļa, kurai nav aromāta vai tas ir minimāls, tad sviestā nebūs kokosa smarža. Es šobrīd izmantoju Maximā nopērkamo kokosriekstu eļļu.

Vēlams izlasīt! Lai paildzinātu sviesta ilgdzīvotību, vēlams pagatavošanā izmantot sterilizētus līdzekļus, taču arī “parastā” gadījumā sviestu varēs lietot vismaz 5 dienas. Nīnas receptē norādīts, ka pupiņūdenim jeb aquafabai ir jābūt viegli atdzesētai un eļļām jābūt istabas temperatūrā. Manā gadījumā abas sastāvdaļas bija istabas temperatūrā un sanāca kā nākas (bet varbūt būtu vēl labāk? 🙂 ).

Kas nepieciešams, lai pagatavotu vegānisko sviestu? 

  • 45 ml aquafaba (es tiešām mērīju mililitros, nevis gramos) Atgādinājumam – Aquafaba ir šķidrums, kas paliek pāri no turku zirņu bundžiņas.
  • 100ml kokosriekstu eļļa (kvalitātes nolūkos laba ir virgin kokosriekstu eļļa, bet izmantojot zemākas kvalitātes eļļu VAI tādu, kurā zini, ka ir mazāk izteikta kokosriekstu smarža, iegūsi izteiktāku sviesta garšu)
  • 20 ml auksti spiesta rapšu eļļa (vai saulespuķu vai olīveļļa)
  • 2/3 tējkarotes ābolu etiķā
  • 1/3 tējkarote sāls

Papildus, ja ir vēlme:

  • turmeriks/kurkuma, lai iekrāsotu masu dzeltenu
  • dilles vai ķiploku pulveris, lai pagatavotu garšaugu sviestu – šādā gadījumā izdosies arī labāk nomākt kokosriekstu eļļas aromātu, ja izmantosi eļļu ar izteiktu smaržu

Jā, tikai 5 sastāvdaļas! 🙂

Kas jādara?

  1. Silda kokosriekstu eļļu, lai tā sāktu kust. Kad tā ir gandrīz izkususi, noņem no “sildītāja” (es sildīju katliņā, bet var arī ūdens peldē) un ļauj atlikušajai daļai izkust tāpat. Pievieno rapšu eļļu. Ļauj masai atdzist līdz istabas temperatūrai.
  2. Ielej mazliet atdzesētu aquafaba šķidrumu garenā, šaurā traukā, pieliek sāli un etiķi. Izmantojot blenderi, sajauc visu kopā.
  3. Kamēr blenderis darbojas, lēnām (!) lej iekšā eļļas mikstūru garenajā traukā. Pirms pievieno vēl eļļu, pārliecinies, ka iepriekējā “doze” ir vienmērīgi sajaukusies un ieguvusi vienmērīgu baltu struktūru. Kad visa eļļa ir iejaukta, blenderē līdz tiek panākta vienmērīga pabiezas majonēzes konsistence. (Ja dzīvo siltajās zemēs vai, ja istabā ir ļoti silts (man istabā bija 19-20°C, kad to darīju), sviesta autore Nīna iesaka turēt gareno trauku uz kādu saldēto dārzeņu pakas, lai dzesētu šķidrumu. Es iztiku bez atdzesēšanas, nākamreiz pamēģināšu ar 🙂 ).
  4. Ja pagaršosi masu, pamanīsi, ka tā šķiet visai sāļa un varbūt pat pikanta. Atdzesētai masai būs mazāk izteikta garša. Jebkurā gadījumā vispatiesāk sviesta garšu varēs novērtēt tad, kad tas tiks uzklāts uz maizītes. 🙂
  5. Kad masa ir kļuvusi viendabīga un ieguvusi pareizo konsitenci, var pievienot turmerika šķipsniņu, lai iegūtu iedzeltenu iekrāsu. Pavisam, pavisam mazliet, lai masa nekļūst oranža un lai neiegūst turmerika garšu. Man izdevās, Tev arī izdosies. 🙂
  6. Kad masa gatava, liek traukā, bet nekādā gadījumā to neapklāj. Trauku liek ledusskapī. Pēc pāris stundām sviests būs gatavs un ieguvis nepieciešamo konsistenci.
  7. Izklausās sarežģītāk kā ir. Man šis viss prasīja aptuveni 10 minūtes. Ja izņem ārā sviestu un kādu laiku patur ārā, tas var “izspiest” no sevis pāris lāsītes mitruma. Tas ir sīkums un viss ir pareizi. 🙂 Es gan paturēju sviestu ārā aptuveni 15 minūtes un man vēl šīs lāsītes neparādījās.
  8. Sākotnēji “griežot” sviestu, tas būs mazliet pārslains. Taču uzziežot uz maizītes, pārslainums absolūti nebūs redzams vai jūtams.

Daži jautājumi par un ap:

Vai šo sviestu var izmantot gatavošanā? 

Autore Nīna raksta, ka pašai pieredze ir neliela, tomēr viņas bloga komentāros cilvēki vairākkārt min, ka ir izmantojuši eļļu kruasānu gatavošanā, pīrāgu, picas, cepumu, banānmaize u.c. gardumu gatavošanā.

Vai sviestu var sasaldēt? 

Var. Galvenais iepakot tā, lai pēc tam viegli lietot.

Ar ko var pagatavot šo sviestu?

Autore iesaka izmantot rokas blenderi – t.i. garš kātiņš un apakšā blendējamā daļa (vari iegūglēt – immersion/stick blender). Taču ir izdevies arī ar rokas mikseri.

Vai var aizvietot ābolu etiķi ar citrona sulu? 

Pēc eksperimentiem ieteicams tomēr labāk izmantot ābolu etiķi.