Blondais braunijs

Ir produkti, kas mani nebeidz pārsteigt. Patiešām. Viens no tiem ir turku zirņi. Nemaz nerunājot par to, ka aquafaba jeb zirņu ūdens ir maģisks, bet paši zirņi ir vienkārši fantastiski universāli. Un ar visu to, ka turku zirņos ne reizi neesmu vīlusies, biju ļoti skeptiska raugoties uz šāda tipa receptēm. Man joprojām šķita, ka saldais garšos pēc zirņiem. Absolūti nē. Nu tā, ka ne pat mazliet. Es gribēju apēst “mīklu” pirms tā bija pagatavota krāsnī.

Šis našķis ir relatīvi izcili veselīgs. Tajā nav balto miltu, kas klasiski lietas diemžēl vai par laimi padara garšīgas un izraisa zināmu našķu atkarību. Pie tam, tajā ir ļoti daudz olbaltumvielu (zirņi + rieksti), kā arī labie tauki (rieksti). Esmu droša, ka mans dēls, kad paaugsies, šo našķi dabūs ne reizi vien. 🙂

Pagatavošanai nepieciešams gana jaudīgs blenderis vai jebkas cits, kas efektīvi sasmalcina un sajauc kopā. Manējais nav nekāds dārgā gala aparāts, taču tika galā gana labi. Var piepilinatāt 10ml ūdens, ja blenderis netiek galā. Tāpat nepieciešams trauks, kurā cept – derēs jebkurš trauks ar kantainām malām. Izmēram nav tik liela nozīme, jo, ja trauks ir par lielu, tad vienkārši neatklāj masu līdz galam.

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas?

  • Viena bundža ar turku zirņiem
  • 110g zemesriekstu sviesta
  • 70g kāda sīrupa vai medus
  • 1 t.k. vaniļas cukura
  • šķipsna sodas
  • šķipsna cepamā pulvera
  • šķipsna sāls
  • ~30g šokolādes gabaliņi (pēc izvēles)

Kas jādara?

  • Sagatavo krāsni 180°C karstu.
  • Liek visu izņemot šokolādes gabaliņus blenderī un jauc visu kopā līdz iegūst perfekti viendabīgu masu.
  • Ar šokolādi – pēc izvēles. Ja ir vēlme to pievienot, daļu šokolādes gabaliņus iejauc viendabīgajā masā, pārējo ber pāri.
  • Sagatavo trauku, kurā tiks cepts braunijs, to ieeļļojot.
  • Masu kārto traukā ~1cm biezumā.
  • Cep 20-25 minūtes. Masai ap maliņām jāsāk brūnēt un sērkociņam, masā iebakstot, jāiznāk ārā tīram. Nedrīkst pārcept, lai nav sauss. Iekšā jābūt mazliet mitram pēc atdzišanas.
  • Ļauj pilnībā atdzist. Tikai pēc tam griež četrstūrīšos un ēd pilnām mutēm.