Siera kūka bez siera

Siera kūka bez siera

Labākā siera kūka. Man bija traki bail, ka nesanāks. Ka noies greizi. Ak, nē, diemžēl vai par laimi (jo tagad tāda būs jātaisa bieži) sanāca ļoti labi. Kas varēja noiet greizi? Tā kā šī ir cepamā siera kūka, tad masa varēja gana nesacietēt un pamats piedegt. Jūhū, tā nenotika 🙂 Tāpēc ļoti, ļoti iedrošinu šo recepti izmēģināt. Ja ar manu dīvaino plīti sanāca, tad ar normālu plīti sanāks pavisam noteikti.

Ak, jā, šī kūka ir arī vegāniska. Es joprojām nedrīkstu lietot piena produktus un, godīgi sakot, vairs jau nav tā,ka diži pietrūktu. Ja pat siera kūkas var ēst, tad kam to pienu? :)) Pagatavošanai/sasmalcināšanai izmantoju Nutribullet Pro. Ja lietošana varētu būt ērtāka, tad par to, cik perfekti tas tika galā ar pamatnes un siera masas sastāvdaļām, nevar būt ne runas. Absolūti perfekti viendabīgas masas pāris sekundēs. Jāsaka, ka ar labu blenderi šī recepte ir tīrā atpūta. Patiešām ļoti vienkāršā un ātra. Visu iespējams izdarīt pat neizmantojot bļodu (ja neskaita Indijas riekstu mērcēšānu). Savukārt izmantotā cepamforma ir 24 cm diametrā, tāpēc vari domāt, kā recepti pielāgot savas formiņas vajadzībām.

Vēl varu pieminēt vien to, ka nekad pati nepateiktu, no kā tā gatavota. Liktos pilnīgi noteikti, ka piena produkti ir iesaistīti. Bet nav. Ā, un ne kokosriekstu piena, ne eļļas garšu nevar just nemaz.

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas?

Masai:

  • 160g Indijas riekstu (pēc mērcēšanas tie svēra 200g, tātad 200g mērcētu Indijas riekstu)
  • 240g kokosriekstu piena cietā daļa (pirms lietošanas kokospiens jāieliek ledusskapī)
  • 125g Valsoia vegāniskais krēmsiers bez pievienotām garšām (krēmsieri nopērkami lielajos Rimi, Dabas Stacijā u.c.)
  • 9g kukurūzas cietes
  • 2 tējkarotes vaniļas cukura vai vaniļas ekstrakts
  • 100g kļavu lapu sīrupa, agaves sīrupa vai, ja drīksti, medus
  • 30g kokosriekstu eļļas
  • 15g citrona miziņas
  • 25g citrona sula (no vienas citrona pusītes izspiedu)
  • kārtīga šķipsna sāls
Pamatnei:
  • 70g auzu pārslas
  • 85g mandeles
  • šķipsna sāls
  • 30g cukura vai kāda sīrupa
  • 60g kokosriekstu eļļa

Kas jādara?

  1. Indijas riekstus aplej ar karstu ūdeni un ļauj izmirkt. Vēlams paturēt vairākas stundas, bet, ja ir labs blenderis, pietiks ar 1h.
  2. Sagatavo krāsni uz 180°C karstumu un ieeļļo siera kūkas veidni. Kā jau minēju, es izmantoju apļveida formu 24 cm diametrā.
  3. Blenderī ieliek auzu pārslas, mandeles, sāli un cukuru vai sīrupu. Samaļ līdz viendabīgai masai. Iejauc izkusušu kokosriekstu eļļu un kārto masu veidnē līdz masa izklāta viendabīgi. Var izmantot glāzi vai kādu citu priekšmetu, lai palīdzētu izlīdzināt pamatni.
  4. Pamatni cep 15 minūtes 180°C  līdz maliņas ir zeltaini brūnas. Izņem no krāsns un ļauj atdzist. Samazina krāsns temperatūru līdz 150°C.
  5. Kad Indijas rieksti ir izmērcējušies, notecina lieko ūdeni un liek blenderī ar visām pārējām sastāvdaļām kopā. Blenderē tik ilgi līdz ir iegūta perfekti viendabīga masa. Tai jābūt ļoti garšīgai 🙂
  6. Pagaršo masu un pielāgo savām garšu kārpiņām. Papildus skābumam pievieno citronu, papildus “kreptīgumam” citrona miziņu, sāli izmanto kā garšu balansētāju un attiecīgi sīrupu pievieno, ja prasās vairāk salduma.
  7. Masu lej uz sagatavotās pamatnes. Cep krāsnī 55-65 minūtes. Pēc tam izslēdz krāsni un atstāj kūku tajā atdzist. Masa joprojām nebūs cieta, taču, jo ilgāk tā stāvēs, jo labāk izgaros liekais šķidrums. Kad kūka atdzisusi, liek ledusskapī. Pēc pāris stundām tā būs “savilkusies” un liekais šķidrums būs izgarojis. Liekot ledusskapī, nedrīkst kūku ne ar ko apklāt!
  8. Pēc pāris stundām griež gabaliņos, dekorē un ēd pilnām mutēm. Var pasniegt ar augļiem, putukrējumu, saldējumu vai ko nu sirds kāro.