Pikantā pupiņu zupa

Pikantā pupiņu zupa

Kad pavasaris ir izlēmis šo gadu izlaist, sildošas zupas arvien ir ļoti aktuālas. Recepti var gatavot un baudīt kā ar gaļu, tā veģetāru. Lai nu kā – būs garšīgi!

 

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas?

  • raibās pupiņas (400ml bundža)
  • turku zirņi (200ml jeb pus bundža)- var pielikt arī vairāk pupas
  • kanēlis pus tējkarote
  • kumīns pus tējkarote (ja nav, var pielikt, piemēram, kariju)
  • čili pipari pus tējkarote vai asā paprikas pulvera, vai adžika 1 tējkarote
  • 3 burkāni
  • 3 selerijas kāti
  • 4 tomāti vai 400ml konservēti tomāti bundžā
  • 4 ķiploka daivas
  • īkšķa lieluma ingvers
  • 1 liels sīpols
  • 1l buljons (godīgi sakot, der arī ūdens, jo dārzeņi un garšvielas “izsit” brīnišķīgu aromātu)
  • pētersīļi pārbēršanai
  • gaļas versijai – 500g liellopa gaļa
  • 3 ēdamkarotes eļļas
  • 2-4 ēdamkarotes citrona sula
  • sāls, cukurs pēc garšas

Kas jādara?

  •  Sakarsē eļļu un tajā apcep sākotnēji sīki sagrieztu ķiploku, sīpolu un ingveru līdz izdalās brīnišķīga smarža un sīpoli caurspīdīgi.
  • Pievieno sīki sagrieztus vai sarīvētus burkānus un selerijas. Cep līdz masa saruksusi un sākusi smuki sulot.
  • Ja ir vēlme gatavot versiju ar gaļu – tad šajā brīdī pievieno gaļu un turpina uz nelielas uguns cepināt.
  • Kad gaļa apcepusies, pievieno tomātus, kas izdalīs daudz savu sulu, pievieno izvēlētās garšvielas (man ļoti patīk, ka ir kanēlis!) un kādu brīdi vēl pasutina zem vāka.
  • Pielej ūdeni un pieber pupiņas un zirņus.
  • Vāra 25 minūte zem vāka.
  • Pievieno citrona sulu un pusi zaļumu. Pagaršo un pieber vēl garšvielas atkarībā no gaumes un vēlmēm.
  • Lej bļodiņā un pārkaisa ar zaļumiem.