Humuss

Humuss

Ikreiz, kad atceros ceļojumus, kuros esmu bijusi, atceros arī brīnišķīgos valstu ēdienus. Viens no šādiem ēdieniem ir humuss. Par ēdiena izcelsmi, protams, ir dažādi viedokļi, bet viens no tiem ir, ka tas nāk no Ēģiptes. Ēģiptē esmu bijusi pāris reizes sildīt ziemas nosalušo miesu un šī valsts ar vien man asociējas ar brīnišķīgām emocijām un pat piedzīvojumiem. Jā, pat kūrortā dzīvojot pamanos iepīties piedzīvojumos. Vienreiz arī saindējos, to neskaitu pie piedzīvojumiem, bet pie pieredzes. :))

Nenoliedzami katrā austrumu valstī pagatavošanas veids ir mazliet atšķirīgs, taču viens ir skaidrs – tradicionālā variantā noteikti tiks izmantoti nevis konservēti zirņi, bet svaigi vārīti. Tad nu tā arī šoreiz darām! Vienīgais, ko pati pārkāpju, ir tas, ka nenolobu katra turku zirņa ārējo čauliņu nost. Slinkums. Klasiskā variantā tas būtu jādara ideālas struktūras iegūšanai.

Kas nepieciešams tradicionālam humusam?

Masai:

  • 240g ūdenī (bez sāls) vārīti turku zirņi
  • 5 krietnas ēdamkarotes ar tahini pastu (līdz krēmīgai konsistencei samalts sezams)
  • pus tējkarote sāls
  • pamatīga šķipsna kumīna (apmēram 1/3-1/4 tējkarotes)
  • 3 ēdamkarotes (vai skatīt pēc blendera vajadzībām) augstas kvalitātes (extra virgin) olīveļļa + servēšanai
  • 1-2 ķiploka daiviņas
  • 1 ēdamkarote citrona sulas

Servēšanai

  • paprikas pulveris un/vai sarkanie pipari servēšanai
  • pētersīļi servēšanai

Kas jādara?

  • Visas “masas” sastāvdaļas saliek blenderī un maļ līdz viendabīgai masai. Ja blenderis netur līdzi, pielej vēl olīveļļu vai šķidrumu no vārītajiem zirņiem.
  • Kad viss samalts, pagaršo, vai viss ok ar garšām.
  • Liek bļodiņā un servē ar olīveļļu, pētersīļiem un pipariem vai paprikas pulveri.