Ābolu pīrāgs ar meringu

Ābolu pīrāgs ar meringu

Ābolu laikam teicama recepte, kas brīnišķīgi piepildīs izsalkušos vēderus. Es teiktu, ka ar šo recepti var oficiāli ieskandināt rudenim tik ļoti piestāvošo kanēļa sezonu, kas ilgs līdz pat Ziemassvētku karstvīna sezonai :))

Patiesībā pīrāgā var izmantot arī jebkādas ogas vai, piemēram, persikus, taču āboli noteikti ir mana galvenā izvēle. Gatavojot iesaku vadīties pēc savām garšas sajūtām, jo man, piemēram, āboli bija skābi, taču tie lieliski balansēja ar saldo saldējumu.

Mīklai:

Atkarībā no veidnes lielaluma (man 26cm diametrā):

  • 140g kviešu miltu
  • 60g auzu miltu
  • 110g sviesta istabas temperatūrā
  • Šķipsna sāls
  • 5 t.k. cukura

Pildījumam:

  • Aptuveni 600-700g nomizotu, šķēlēs sagrieztu ābolu
  • 4 ē.k. Brūnais cukurs (atkarīgs no tā, cik skābi āboli)
  • Kanēlis 3/4 t.k.
  • Muskatrieksts 3/4 t.k.
  • Kardamons pus t.k.
  • 4 t.k. kartupeļu ciete
  • Var pielikt arī rīvētu citrona miziņu

Virskārtai:

  • Olbaltums no 4 olām
  • 125g cukura

Pasniegšanai obligāti:

Vaniļas vai karameļu saldējums

Kas jādara?

  • Sajauc kopā visas mīklas sastāvdaļas. Ar rokām saspaida kopā. Masai jābūt tādai, lai rokās saspiežot tā turētos kopā. Ja neturas, pieliek vairāk sviesta.
  • Masu vienmērīgi kārto veidnē. Kārto arī uz malām, taču āboli var būt vairāk/augstāki nekā ir mīklas maliņas.
  • Sagrieztos ābolus sajauc ar garšvielām un klāj iekšā veidnē.
  • Liek krāsnī cepties 180 grādos 35-40 minūtes. Āboliem vajadzētu būt mīkstiem, bet ne pavisam. Mīklai vēl nevajadzētu būt sabrūnējušai.
  • Pēc tam klāj pa virsu stingrās putās sakultu olbaltumu (tīrā bļodā liek olbaltumu, kuļ. Pamazām pievieno cukuru līdz masa nekrīt ārā, apgriežot bļodu otrādi). Liek krāsnī atpakaļ un te nu ir divi varianti atkarībā no krāsns. Mana krāsns neļauj vienlaikus karsēt no apakšas UN augšas (traki,vai ne?). Vispirms karsēju 20 min no apakšas 160 grādos un tad 5 min apdedzināju no augšas līdz kļuva zeltaini brūna virsma. Attiecīgi, ja var karsēt vienlaikus no apakšas un augšas, tām vajadzētu būt 20 minūtēm 160°C, bet iesaku skatīties individuāli.
  • Ļauj krāsnī mazliet atdzist. Ņem ārā no formas un pasniedz ar karameļu vai vaniļas saldējumu.