Biešu maize

Biešu maize

 

Biešu  maizi gribēju pamēģināt jau ilgi, bet kavējos divu iemeslu dēļ. Bija bail no īpatnējās biešu smaržas un, otrkārt, gribējās košu, skaistu maizi, nevis blāvi rozā. Liels bija mans pārsteigums, kad izdevās ar pirmo reizi! Interesantam izskatam pievienoju arī čia sēklas.

 

Sastāvdaļas:

  • 310 g vārītu biešu (istabas temperatūrā)
  • 140 g biešu ūdens (istabas temperatūrā) – var izmantot gan to ūdeni, kas paliek pēc biešu vārīšanas, gan arī ūdeni no jau veikalos nopērkamo vārīto biešu paciņām.
  • 550 g kviešu miltu
  • 9g sausā rauga
  • 3 ēdamkarotes čia sēklu
  • 1 tējkarote sāls
  • 4 tējkarotes cukura
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1 tējkarote cepampulvera

Pagatavošana:

  1. Sablenderē bietes kopā ar biešu ūdeni.
  2. Atsevišķi bļodā sajauc miltus, sauso raugu, čia sēklas, sāli, cepamo pulveri un cukuru. Pielej sausajai masai klāt biešu biezeni un olīveļļu.
  3. Rīpīgi mīca, līdz iegūst perfektu masu. Masa nedrīkst lipt pie bļodas malām.
  4. Masu noliek siltā vietā, piemēram, uz siltas ūdens bļodas, ko pārklāj ar dvielīti. Masu notur siltumā aptuveni 45 minūtes – tai jādubultojas izmēros. Pēc tam veido masu kā vēlas – kā kukulīti, bulciņas utml.
  5. Kukulītis krāsns apakšējā nodalījumā jācep 190 grādos 30 minūšu, bulciņas – 10 minūšu. Maizi var baudīt vienkārši tāpat, bet var arī papildināt ar pildījumu, piemēram, mīksto kazas sieru, bazilika pesto un svaigu gurķi.
  6. Maizei jāļauj atdzist pirms griešanas.