
Biešu maize jeb patriotiskās maizes recepte
Biešu maizi gribēju pamēģināt jau ilgi, bet kavējos divu iemeslu dēļ. Bija bail no īpatnējās biešu smaržas un, otrkārt, gribējās košu, skaistu maizi, nevis blāvi rozā. Liels bija mans pārsteigums, kad izdevās ar pirmo reizi! Interesantam izskatam pievienoju arī čia sēklas. Biešu maize ir tiešām acīm tīkams un gards ēdiens, ko pagatavot ir patiešām ātri. Tāpat šo biešu maizes recepti iespējams rediģēt pēc sirds patikas un pagatavot, piemēram, muffinus vai ko citu. Viens no variantiem, ko var pagatavot, ir red velvet sāļās maizītes, kas lieliski iederēsies uz galda Latvijas dzimšanas dienā. Kā nekā Latvijai jau 100! Biešu maizes recepte ir vairākkārt pārbaudīta un to pagatavojuši jau vismaz piecpadsmit lasītāju, tāpēc ceru, ka izdosies arī Tev!
Sastāvdaļas, lai taptu biešu maize:
- 310 g vārītu biešu (istabas temperatūrā)
- 140 g biešu ūdens (istabas temperatūrā) – var izmantot gan to ūdeni, kas paliek pēc biešu vārīšanas, gan arī ūdeni no jau veikalos nopērkamo vārīto biešu paciņām.
- 550 g kviešu miltu
- 9g sausā rauga
- 3 ēdamkarotes čia sēklu
- 1 tējkarote sāls
- 4 tējkarotes cukura
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 tējkarote cepampulvera
Pagatavošanas process,lai taptu biešu maize:
- Sablenderē bietes kopā ar biešu ūdeni.
- Atsevišķi bļodā sajauc miltus, sauso raugu, čia sēklas, sāli, cepamo pulveri un cukuru. Pielej sausajai masai klāt biešu biezeni un olīveļļu.
- Rīpīgi mīca, līdz iegūst perfektu masu. Masa nedrīkst lipt pie bļodas malām.
- Masu noliek siltā vietā, piemēram, uz siltas ūdens bļodas, ko pārklāj ar dvielīti. Masu notur siltumā aptuveni 45 minūtes – tai jādubultojas izmēros. Pēc tam veido masu kā vēlas – kā kukulīti, bulciņas utml.
- Kukulītis krāsns apakšējā nodalījumā jācep 190 grādos 30 minūšu, bulciņas – 10 minūšu. Maizi var baudīt vienkārši tāpat, bet var arī papildināt ar pildījumu, piemēram, mīksto kazas sieru, bazilika pesto un svaigu gurķi.
- Maizei jāļauj atdzist pirms griešanas.
- Biešu maize gatava!
Citas uzkodu receptes atrodamas šeit.
Sveika!
Vai miltus iespējam aizstāt arī ar citiem?
Vai eļļa ir obligāta?
PALDIES!
Ja gribat pufīgu maizi ar labu tekstūru, tad iesaku mēģināt tikai speciālos bezglutēna miltus. Ja aizvietosit ar vienkārši auzu miltiem, tekstūra nebūs tāda pati. Bet mēģināt noteikti var. Gribētu redzēt, kas sanāk! 🙂 Arī eļļa ir vajadzīga tieši tekstūrai.
Annija, kā domājat, vai cukuru var aizvietot ar dateļu sīrupu?
Noteikti var 🙂
Iznāca izcilas burger maizītes. 👍🏻
Izmantoju bezglutēna miltus.
O, super! Gatavie nopērkamie miltu maisījumi?
Sanāca łoti gardi un ar pirmo reizi!
Paldies par recepti!
Paldies! Pārsteidzu visus mājiniekus ar gardo biešu maizi 🙂
Perfekti! Sanāca ideāli, liku saulespuķu sēklas.
Paldies par atsauksmi! Prieks dzirdēt! <3
Izskatās jau tiešām amazing!