Vieglā biezpiena kūka ar bezglutēna pamatni

Vieglā biezpiena kūka ar bezglutēna pamatni

Biezpiena kūka ir kombinācija starp saldu, bet veselīgu uzturu. Tā kā vismaz gadu nebiju ēdusi biezpienu, izlēmu, ka ir pienācis īstais brīdis biezpiena kūkai. Šī biezpiena kūka ir viegla, jo pagatavošana, manuprāt, patiešām nav sarežģīta un arī tāpēc, ka katrs gabaliņš ir ļoti gaisīgs. Šī patiešām ir ļoti, ļoti gaisīgas un vieglas kūkas recepte. Ja gribas tādu blīvu un smagu, tad šī nebūs īstā 🙂 . Lai vai kā, man šī ļoti garšoja un ceru arī jums! Ak, jā, jāpiemin, ka pamatne ir bezglutēna, līdz ar ko derēs visiem, kuriem neder kvieši un citi glutēnu saturoši produkti.

 

Kas nepieciešams, lai šī biezpiena kūka taptu? (~26-27cm diametrs)

Pamatnei:

  • 130g auzu miltu
  • 90g griķu miltu
  • 70g kartupeļu ciete
  • 150g sviesta istabas temperatūrā
  • 30g cukura
  • 1/3 t.k. sāls
  • 70g ūdens

Masai: 

Žāvēto ogu slānis (pēc izvēles, ja negaršo, var nelikt vispār vai variēt):

  • 100g Žāvētas dzērvenes
  • 100g Žāvētas plūmes

Biezpiena masai:

  • 540g biezpiena (3x180g, ņēmu 0,5%, bet, ja gribas sātīgāku, var ņemt trekno biezpienu)
  • 300g krējuma (atkal -ņēmu lieso, bet var ņemt treknu krējumu)
  • 140g cukura (pielāgot pēc gaumes)
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • 5 olas – dzeltenumi atdalīti no baltumiem
  • Šķipsna sāls (1/3 t.k.)
  • Vaniļa (man bija dabiskās vaniļas pupiņas, ko reti izmanto un neiespējami nosvērt, bet iesaku likt bagātīgi daudz)

Papildus, ja ir vēlme:

  • 150g blenderētu zemeņu cepšanai
  • 300g blenderētu zemeņu pasniegšanai ar kūku

Kas jādara? 

  • Samīca kopā visas pamatnes sastāvdaļas līdz viendabīgai masai un liek ledusskapī uz vismaz 15 min.
  • Pa to laiku gatavo žāvētu ogu masu un biezpiena masu. Žāvētās ogas aplej ar silu ūdeni un atstāj samirkt.
  • Pildījumam: Olas dzeltenumus sakuļ ar cukuru, pievieno caur sietu izberztu biezpienu (ja gribas perfekti krēmīgu tekstūru), krējumu, vaniļu. Sakuļ visu līdz viendabīgai masai.
  • Sakuļ olas baltumus līdz baltām, stingrām putām. Putošanas vidū pievieno sāli. Kad biezpiena masa gatava un olbaltumi saputoti, biezpiena masā iecilā baltumus. Asi nemaisa – tikai tik daudz, lai viss samaisās.
  • Ogu masai: Nolej ūdeni no dzērvenēm un plūmēm. Liek blenderī un samaļ, lai ir mīksta masa. Nav jābūt perfektai “putrai”.
  • Ņem mīklu no ledusskapja, ieeļļo formu un klāj mīklu vienmērīgi, lai tā ieņem visu formu, arī sānus. Pamatni sadursta ar dakšu.
  • Klāj sablenderētās dzērvenes un plūmes uz mīklas. Tām pa virsu lej biezpiena masu. Pa virsu izlēju (pēc izvēles) sablenderētas atsaldētas zemenes un mazliet iejaucu virskārtā.
  • Liek krāsnī uz 60 min. 180°C.
  • Biezpiena masai jāsāk brūnēt, iekšā šķitīs vēl pamīksta. Ļauj atdzist un liek ledusskapī pastāvēt. Pasniedz ar zemeņu vai vaniļas mērci.
  • Priekā! Biezpiena kūka ir gatava. 🙂

Citus saldos ēdienus var atrast zem saldo ēdienu kategorijas. 

biezpiena kūka

saldie ēdieni