Jackfruit burgeris

Saukšu šajā rakstā šo augli par Jackfruit, jo īsti adekvāta tulkojuma nav un džekfrūts izklausās dīvaini. Par šo augli un ēdienu ” džekfrūta burgeris ”  biju dzirdējusi jau sen (īpaši vegānu blogos) un tikai tagad, kad tiku pie pirmajām divām šī augļa bundžiņām, pamanīju, ka tas ir pieejams ne vienā vien veikalā. Es to iegādājos www.austrumuprodukti.lv , bet tas atrodams arī citur, piemēram, Dabas Stacijā. Jackfruit jeb Indijas maizes koks (Artocarpus heterophyllus) ir zīdkoka dzimtas augs, tuvs maizes koka radinieks. Džekfrūta augļi ir lielākie ēdamie augļi, kas aug kokos: garumā 20 – 110cm un diametrā līdz 20cm, tie sver līdz pat 34kg. To biezā miza ir klāta ar daudzskaitlīgiem konusveida izbīdījumiem. (Avots: Herbals.lv) Tos pārdod divos veidos – vēl mazus un zaļus, peldošus ūdenī vai arī jau nogatavojušos un saldus, peldošus sīrupā.  Šajā receptē, lai taptu jackfruit burgeris, ir nepieciešams zaļais,negatavais jackfruit ūdenī.

Izņemot no konservu bundžas, džekfrūts zaļš ir patiešām… nu negaršīgs, manuprāt. Taču iemesls, kāpēc šo gribēju pamēģināt, ir tas, ka šo recepti var pamēģināt tie, kuri grib gaļas garšu, izskatu un konsistenci, bet negrib vai nedrīkst to ēst. Izklausās dīvaini, es zinu. Un tomēr, manī dzīvojošais geeky food scientist gribēja pamēģināt šo recepti un pārbaudīt, vai tiešām ir līdzīga sajūta kā cūkgaļas burgeram vai nē. Pati cūkgaļu nelietoju jau labu laiku un man patiešām nepatīk doma par šo gaļu, tāpēc šo recepti pamēģināt bija patiešām interesanti. Jackfruit burgeris ir arī ēdiens, ko var pagatavot, ja ciemos grasās nākt kāds veģetārietis, vegāns un gribas viņu kā pārsteigt vai iepriecināt. 🙂

Kas nepieciešams, lai taptu jackfruit burgeris?

  • Jackfruit ūdenī (lietoju šo)
  • ~100ml Teriyaki mērce
  • 1 tējkarote ķiploku pulveris (Izmantoju “Asumiņu”)
  • 1 tējkarote cukurs
  • pus tējkarote paprika
  • 2 tējkarotes olīveļļa

Burgeram pašam pārējās sastāvdaļas pēc izvēles: 

  • Maize
  • mērce pēc izvēles (izmantoju pašgatavotu majonēzi un aso čili mērci)
  • sīpols
  • gurķis (marinēts vai svaigs, man bija svaigs šoreiz)
  • ceptas sēnes (izmantoju šo)
  • burkānu-kāpostu mix (izmantoju šo)
  • paprika
  • tomāts
  • u.c.

Kas jādara, lai taptu jackfruit burgeris ?

  • Noskalo no bundžas izņemto jackfruit . Nosusina/notecina lieko ūdeni. Nogriež cieto kodola daļu. To gan var pielikt atpakaļ klāt cepot, bet, ja kodols nebūs nogriezts, nevarēs tik skaisti saplūkt kā vajag.
  • Saplūc augli pa šķiedrām.
  • Liek uz ar olīveļļu sakarsētas pannas. Nosusina lielo šķidrumu.
  • Pievieno teriyaki mērci (pirms lietošanas sakratīt pudeli) un pārējās garšvielas. Pasautē uz mazas uguns līdz mērce ir iztvaikojusi un garšvielas ir sasūkušās.
  • Ņem maizi un kārto burgerī visas kārtas. Mērci klasiski uzklāju uz abām maizēm, lai mazāka iespēja kaut kur kaut kam aizslīdēt vai notecēt.
  • Jackfruit burgeris ir gatavs!

Idejas citiem otrajiem ēdieniem. 

jackfruit burgeris