Vecmāmiņas pelēko zirņu kotletes
Pelēko zirņu kotletes ir viena no manas bērnības garšām. Šī galīgi nav recepte no mana pūra, bet gan manas vecmāmiņas pūra. Pelēko zirņu kotletes ir, manuprāt, ļoti labs veids, kā uzņemt olbaltumvielas un piedevām ļoti gardā veidā. No receptē norādītā apjoma sanāks 2 lielas bļodas pilnas ar kotletēm un vajadzētu varēt ēst 3 dienas :))
Patiesībā nebiju plānojusi likt šo recepti blogā, bet pēc Instagram sekotāju lūgumiem atteikt nevarēju, tāpēc ir viena sadaļa, kuru nenosvēru, bet, kas jāliek ir “pēc sajūtām”, un tie ir milti.
Un, jā, šīs kotletes ir savā ziņā pat leģendāras. Vecmamma katru gadu cepa šīs kotletes manai mammai kā cienastu, ko ņemt līdzi uz darbu, lai cienātu kolēģus viņas vārda dienā. Lieki piebilst, ka mammas vārda diena tika ļoti gaidīta katru gadu. Nenoliedzami šo ēdienu vēl labāku padarīja līdzi pievienotās mērcītes, par kurām arī pastāstīšu. Ceru, ka izdosies arī Tev! Jāteic, ka pirmo reizi gatavojot neizdevās tik labi atdarināt to īpašo “vecmammas kotlešu garšu”, bet ar otro reizi sanāca jau perfekti.
Kas nepieciešams, lai taptu pelēko zirņu kotletes?
- 1kg pelēko zirņu (nemērcētais svars)
- Vesela ķiploku galviņa
- 3,5 lieli sīpoli
- 5-6 olas (liku 6, bet var pietikt ar 5)
- sāls pēc garšas (apmēram 1 tējkarote, bet pievienot pamazām)
- 2 tējkarotes cukurs
- kviešu milti (aptuveni viena glāze, bet jāpievieno tik daudz, lai varētu izveidot kotletes formu un turētos kopā)
- Olīveļļa vai cita neitrāla eļļa
Mērcītei:
Mērces, protams, var gatavot pēc sirds patikas. Mana favorītmērce kopš bērnības dienām ir
- Liess krējums (5 tējkarotes)
- Tomātu mērce ( 2 tējkarotes)
- Labi daudz ķiploki vai, ja slinkums griezt, – “Asumiņš” (latviešu ražojuma ķiploku pulveris)
Vēl varianti:
- Bezpiedevu jogurts ar ķiplokiem vai dillēm/pētersīļiem.
- Krējums vai jogurts ar aso čili mērci
- U.c.
Kas jādara, lai taptu pelēko zirņu kotletes?
- Iepriekšējā dienā ieliek mērcēties zirņus aukstā ūdenī. Tiem ir ievērojami jāpiebriest, tāpēc izvēlies atbilstoša lieluma bļodu.
- Zirņu liek vārīties līdz tie kļūst mīksti. Ļauj padzist.
- Ņem talkā gaļas maļamo mašīnu (vairākkārt esmu pārliecinājusies, ka tieši ar to sanāk vislabāk… vecmāmiņu mantojums kā nekā 🙂 ) un izlaiž visus zirņus cauri gaļas maļamai mašīnai.
- Liek klāt olas, sīki sakapātus ķiplokus, sagrieztus sīpolus (~0,5cm x 0,5cm), sāli, cukuru. Visu rūpīgi sajauc.
- Pamazām sāk likt klāt miltus, BET tikai tik daudz, lai būtu iespējams izveidot kotletes formu un apviļāt to vēlreiz miltos. Tā varētu būt aptuveni glāze miltu, bet tas var atšķirties no olu lieluma un gaļas maļamajā mašīnā izrullēto zirņu daudzuma. Jājūt pareizā konsistence un jāuztaisa testa kotlete! 🙂
- Cep eļļā uz nelielas uguns no abām pusēm līdz kļūst skaisti brūnas.
- Pasniedz ar mērci pēc izvēles un zaļumiem.
Citas otro ēdienu receptes.
Labdien,
paldies par recepti!
sakiet, vai, jūsuprāt, būtu iespējams koteletes izcept cepeškrāsnī? negribās tik daudz eļļu lietot, gribētos veselīgāku variantu:)
Noteikti var mēģināt. Jāsaka gan, ka tā eļļa diemžēl dod arī labu daļu garšas :/ 😀
Vai kviešu miltus iespējams aizvietot ar citiem?
Jā, var aizvietot! Garšu nianses, protmas, drusku var atšķirties.
Man vienmēr žēl, ka tik veselīgiem plāceņiem, cepot ir jāliek tik daudz eļļas, bet taupīt nedrīkst savadāk nekas nesanāk 🙁
Jap, tā ir. Lai kaut ko iegūtu, no kaut kā jāatsakās laikam :))