Mājas laša tartars

Mājas laša tartars

Tartars ir viens no tiem ēdieniem, kuri tipiski parādās smalko restorānu ēdienkartēs. Vieniem tartars ir teju mīļākais ēdiens, kamēr citiem jēla gaļa izraisa riebumu. Lai vai kā, es esmu kait kur pa vidu – man garšo, bet esmu jūras velšu cilvēks, tāpēc izvēlos jūras izcelsmes tartarus. Tieši tāpēc šodien būs stāsts par mājās gatavotu laša tartaru. Laša tartars ir ātri pagatavojams, bet vizuāli atgādinās smalkas vakariņas restorānā.

Jā, vēl jāpiemin, ka lasis, manuprāt, ir viens no tiem produktiem, kuru vajag aiztikt pēc iespējas mazāk. Es eksperimentēju ar dažādām garšām un sastāvdaļām, bet visgardāk sanāca, pieliekot vismazāk sastāvdaļu.

Būtu grēks nepieminēt, ka lasis ir arī viens fantastiski vērtīgs produkts. Paskat (no viči mājas lapas) –
Uzturvērtība 100 g produkta: enerģētiskā vērtība – 1062 kJ/ 254 kcal, tauki – 19 g, no tiem piesātinātie 3,1 g; Omega 3 taukskābes – 11,3 g, no tiem alfa linolēnskābe – 1,1 g;  ogļhidrāti – 0,5 g, no tiem cukuri 0,42 g; olbaltumvielas – 20,3 g; sāls – 4 g; vitamīns D– 5,9 μg/ 100 g.

 

Kas nepieciešams, lai taptu mājās laša tartars? (2 personas)

  • 200g ViČI sālīts lasis (var, protams, sālīt arī pats, bet ātrā variantā šī būs lieliska alternatīva)
  • Dilles
  • Loki
  • Šalotes sīpols
  • Šķipsniņa aromātisku piparu
  • Piparkūku formiņa vai speciālā tartara formiņa
  • Aromātiski pipari

Daudzumu garšaugiem ir bezjēdzīgi nomērīt, jo svari to nespēj “ķert”, tāpēc teikšu vienkārši – škipsniņa.

Papildus var eksperimentēt ar citrona sulu, Dižonas sinepēm, kaperiem u.c. sastāvdaļām, bet, kā jau teicu, priekš manis ar lasi ir tā – jo mazāk aiztiek, jo labāk!

Kas jādara, lai taptu mājas laša tartars?

  • Visas sastāvdaļas sīki sakapā un sajauc kopā.
  • Pagaršo, vai apmierina garšu salikums.
  • Liek formiņu uz šķīvja un pilda tajā laša maisījumu.
  • Šo pašu maisījumu var likt uz smalkmaizītēm, lai izskatītos dekoratīvāk.