Restorāns COD

Restorāns COD

Ir bijušas tās reizes, kad kāds jautā kādu restorānu, kuru ieteikt, kur pavakariņot “pa smuko”. Nu tad tiem, kuriem Āzijas garšas ir tuvas, turpmāk varēšu ieteikt šo vietu. Uzreiz jāatzīmē, ka cenu līmenis ir vidēji augsts, taču tas, ko par to iegūstat ir izsmalcināta koncepcija, kvalitatīvas izejvielas, kā arī brīnišķīgs un svaigs rezultāts. Restorāns COD ir iekļauts arī White Guide 2018. gada apskatā, kas ir reālākais restorānu ceļvedis Ziemeļeiropā. 

COD ir Japāņu virtuves robatayaki restorāns, kurā redzēsit autentiskas sastāvdaļas un mūsdienīgumu. Tas atrodas Tērbatas ielā 45 un garāmgājējam ir absolūti neuzkrītošs un askētisks. Savukārt restorāna iekšpusē Tev jābūt gatavam doties garšu ceļojumā. Vai esi kādreiz redzējis ĪSTU vasabi? Jā, jā, ne to stipro, ķīmisko pastu, ko pasniedz 99,99%  ēdamvietās. Diemžēl, lai cenas būtu pieejamas visiem, tiek izmantotas ne pašas kvalitatīvākās izejvielas, līdz ar ko plašā suši pieejamība un popularitāte Latvijā bojā cilvēku priekšstatu par japāņu autentisko virtuvi. Lielākai daļai iedzīvotāju ir diezgan virspusējs priekšstats par japāņu ēdieniem. COD varēsit nobaudīt īstu vasabi sakni, kas pēc savas būtības ir Japāņu mārrutks (attēlā zemāk). Jāpiemin, ka COD ir arī pirmais robata grila restorāns Latvijā.  Neiztrūkstoši dzērienu kartē ir arī Japāņu alkoholiskie dzērieni, kurus pati gan šoreiz nebaudīju. Sastāvdaļas restorānam tiek īpaši vestas no dažādiem reģioniem un netiek saldētas.

Ēdienkarti sastādījis ir Uvis Janičenko – latvietis, kurš 2 gadus strādājis Tokijā restorānā RyuGin, kas ir kaiseki (japāņu augstās virtuves veids) restorāns ar 3 Michelin zvaigznēm. Viņam ir pieredze darbā arī citos Michelin restorānos – Noma (2*Michelin), Mugaritz (2*Michelin) , Faviken (2*Michelin). Vissvarīgākie pamatprodukti tiek pasūtīti no Japānas (miso pasta, yuzu sula, kombu jūraszāles, wasabi sakne, sake un citas izejvielas). Savukārt, piemēram, lasis ir savvaļas Skotijas lasis. Restorānā ir arī vairākas eksotiskas izejvielas, kuras šādā kvalitātē neatradīsit nekur citur – jūras eži, hokkigai, melnā mencu u.c.

Restorāna interjers un iekārtojums ir restorāna īpašnieka lolojums. COD veidošanas procesā netika piesaistīts neviens dizaineris, taču būtisku lomu spēlēja koka mēbeļu meistars – Verners Kalacis, kurš spēja lieliski īstenot īpašnieka idejas. Interjers ir pavisam askētisks, minimāls, bez liekām detaļām.

Tad nu mazliet vairāk par to, ko šeit baudījām:

Pirmā uzkoda: Brīnišķīga mērce. Man vislabāk garšoja tieši hokkigai un šitake sēnes.

Vēl uzkodās baudījām melnās mencas un krabja gyoza pelmeņus, salātus ar medūzu, marinētu daikonu un enoki sēnēm tempurā, garneles tempurā un edamame pupiņas.  Īpaši interesanti šķita salāti ar medūzu, savukārt garneles jau kā garneles – izcilas savā vienkāršībā.

Varētu padomāt, ka ar uzkodām jau būtu gana, bet, nē, devāmies tālāk. 🙂

Sushi! Jau iepriekš pieminētais dabīgais vasabi, arī ingvers garšo pilnīgi citādāk nekā ierasts. Šoreiz baudījām trīs veidu sushi. Patīkami pārsteidza tieši veģetārais sushi (pa labi) – austersēnes tempurā ar avokado-šizo salsu. Baudījām arī mīkstčaulas krabja sushi ar gurķi, burkānu un čili mērci (pa kreisi), kā arī garneļu tempuras sushi ar sparģeļiem un japāņu omleti (pa vidu). Ziniet, kas ir brīnišķīgs rādītājs par restorāna kvalitāti? (Jā, protams, arī par iekšējo orgānu kvalitāti, bet tas cits stāsts) Tas, ka, lai arī bijām kārtīgi paēdušas, lai neteiktu vairāk, nebija ne mazākās smaguma sajūtas vai kāda cita diskomforta.

Ar to mēs vēl mierā nelikāmies un baudījām melno mencu, kas marinēta saldā miso, kā arī lasi ar cukurzirņiem un ķiploku-piparu mērci. No zivju ēdieniem noteikti jāuzteic tieši melnās mencas ēdiens, kas pārsteidza ar brīnišķīgu garšu buķeti. Lasis, protams, arī bija klasiski labs, bet menca (iespējams restorāna nosaukuma dēļ 🙂 ) , bet pārliecinoši uzvarēja šajā duellī.  Augšpusē – uz robata grilla grilēti sparģeļi, apakšā – grilēti baklažāni, pa labi – lasis, pa kreisi – melnā menca. 

Kas tad tā par maltīti bez deserta, vai ne?

Arī par to šeit bija padomāts.

Desertā: Marakujas muss un Sezama saldējums. Muss atstāja patīkami svaigi skābenu garšu buķeti, kamēr sezama saldējums – saldi rūgtenu. Absolūti neiespējami pateikt, kurš labāks. Dzērienā – matcha latte, kuru es pati noteikti gatavotu un līdz šim esmu baudījusi ar intensīvāku garšu, bet kopumā bija laba. Starp citu – ir iespējams lūgt to pagatavot arī ar alternatīvajiem pieniem.

 

Kopumā varu teikt, ka restorāns COD ir lielisks gastronomiskais piedzīvojums, kurā, ja gribas svinēt dzīvi (un, ja garšo Japāņu virtuve),iesaku doties ikvienam.