Teriyaki tofu ar dārzeņiem un stikla nūdelēm

Teriyaki tofu ar dārzeņiem un stikla nūdelēm

Kas tad ir teriyaki mērce pēc būtības? Tā vienkāršoti izsakoties tā ir sojas mērce ar piedevām. 🙂 Kādas tad mēdz būt piedevas? Piemēram, ananasu sula, rīsu vīns mirin, brūnais cukurs, ķiploki, sezams u.c. gardumiem. Teriyaki mērcei kā jau nojaušams ir sena vēsture – kopš aptuveni 17. gadsimta. To, protams, iespējams pagatavot arī mājās pašam, bet ērtāk neapšaubāmi iegādāties veikalā.

Teriyaki mērci izmanto marinēšanai – piemēram, 30 minūtes pirms grilēšanas aplejot gaļu ar mērci. Taču uzmanīgi – nevajag pārforsēt, jo mērce ir diez gan jaudīga. Šajā receptē es izmantoju tofu un manā pieredzē tofu marinēšanai nav bijusi liela nozīme. Īpaši, ja gabaliņi ir nelieli. Tāpēc šajā reizē rīkojos citādāk.

Šī recepte lieliski derēs veģetāriešiem, taču iespējams tofu aizvietot ar jebkādu gaļu vai pat zivi. Taču ir jābūt uzmanīgam zivi pārāk spēcīgi marinējot – tā var “sadegt”.

Kas tad ir nepieciešams 2 personām?

Kas jādara?

  • Tofu sagriež kubiciņos un viegli apcep no visām pusēm eļļā. Pa to laiku aplej ar verdošu ūdeni stikla nūdeles,patur 5 minūtes un lieko ūdeni nokāš.
  • Kad tofu ir viegli brūns, pievieno apmēram 75g teriyaki mērces un ļauj lai viss nokaramelizējas.
  • Pievieno atlaidinātus dārzeņus, apmēram 50g ūdens un ļauj visam zem vāciņa viegli sasutināties. Dārzeņiem jāpaliek spilgtiem, košiem un viegli kraukšķīgiem.
  • Pievieno vēl 100g mērces, 2 minūtes pasutina un liek šķīvī. 🙂

*Raksts tapis sadarbībā ar Kikkoman.

*Vēl viena ideja, kur izmantot Teriyaki mērci un tofu.