Siltie Marokas turku zirņu salāti

Siltie Marokas turku zirņu salāti

Turku zirņi ir viens no tiem pākšpaugiem, kurš Latvijas tirgū, manuprāt, ļoti ilgi pat nebija nemaz īsti pazīstams. Šobrīd turku zirņu ir viens no tiem produktiem, kurus vienmēr cenšos turēt mājās. Protams, ideālā variantā tos vajadzētu izmērcēt un uzvārīt pašiem, tomēr nereti ļoti labi noder konservēti turku zirņi.

Tos var pagatavot gan kā uzkodu (cepeškrāsnī padarot kraukšķīgus), gan pagatavot humusu, gan izcept brauniju, gan arī vienkārši pagatavot salātos – ierasti svaigajos salātos, bet šoreiz tapa siltie Marokas turku zirņu salāti. Tie ir bagāti ar olbaltumvielām, kā arī kalcijs, kālijs, magnijs un citas vērtīgas minerālvielas.

Šie salāti ir fantastiski ar savu sildošo efektu – tie ne tikai ir silti, bet šo efektu dod arī fantastiskais garšvielu sajaukums, kas liek domās nokļūt saulainā ceļojumā Ziemeļāfrikas rajonā.

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas, lai taptu turku zirņu salāti?

Mērcei: 

  • 3 ēdamkarotes extra virgin olīveļļa
  • 4 ēdamkarotes citrona sula
  • pus citrona miziņa (vēlams bio)
  • 2 ķiploka daiviņas (caur ķiplokspiedi izspiestas)
  • Sāls šķipsna
  • 1 kārtīga tējkarote medus
  • Pus tējkarote – 3/4 tējkarotes Ras-el-hanout garšviela jeb kumīns, melnie pipari, krustnagliņas, ingvers, koriandra sēklas, kurkuma, kardamons, kanēlis. *

Pārējam: 

  • 3 ēdamkarotes cepamās olīveļļas
  • Turku zirņi (piemēram, Globus zīmola) 300g
  • 2 šalotes sīpoli
  • 1 sauja rozīnes
  • 3 dateles
  • pusotra sauja pistāciju
  • pusotra sauja grauzdētas mandeles
  • Sauja pētersīļi vai koriandrs pēc gaumes (sakapāti)
Kas jādara, lai taptu turku zirņu salāti?

*Ras-el-hanout garšvielu Latvijā ir grūti atrast, taču to ir viegli pagatavot, jo sastāvdaļas mums ir pieejamas. Garšviela nāk no Āfrikas ziemeļvalstīm un attiecīgi tai ir dažādas receptes t.i. var būt nelielas atšķirības sastāvā, kā arī garšvielu attiecībā. Lai pagatavotu garšvielu, es izmantoju 1 tējkaroti kumīna sēklu , 5 krustnagliņas, apmēram 8-10 melnos piparus un pa kārtīgai šķipsnai no pārējām garšvielām.

  • Traukā, kurā gatavosi salātus vai citā mazā trauciņā sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas. Tas aromāts man šķiet fantastisks! Protams, vari pielāgot savām garšu kārpiņām pēc vēlmēm. Man ļoti patīk spēcīgas, izteiktas un pikantas garšas, tāpēc es varētu, piemēram, pielikt vairāk garšvielu maisījuma vai vairāk ķiploka, bet tas, protams, individuāli.
  • Uz pannas viegli apcep sīki sakapātu šalotes sīpolu līdz tas kļūst caurspīdīgs. Pēc tam viegli apcep turku zirņus (4~min).
  • Kamēr sīpoli un zirņi cepas (atsevišķi!), sasmalcina grauzdētas mandeles un pistācijas (es to daru, ieliekot riekstus dvielī un sitot ar gaļas āmurīti).
  • Sajauc zirņus kopā ar mērci, pievieno sīpolus, rozīnes, sasmalcinātas dateles un pārber pāri ar riekstiem un svaigiem zaļumiem (pētersīļiem vai koriandru).

Siltie Marokas turku zirņu salāti tapuši sadarbībā ar Globus.