
Pikantā pupiņu zupa
Kad pavasaris ir izlēmis šo gadu izlaist, sildošas zupas arvien ir ļoti aktuālas. Recepti var gatavot un baudīt kā ar gaļu, tā veģetāru. Lai nu kā – būs garšīgi!
Kādas sastāvdaļas nepieciešamas?
- raibās pupiņas (400ml bundža)
- turku zirņi (200ml jeb pus bundža)- var pielikt arī vairāk pupas
- kanēlis pus tējkarote
- kumīns pus tējkarote (ja nav, var pielikt, piemēram, kariju)
- čili pipari pus tējkarote vai asā paprikas pulvera, vai adžika 1 tējkarote
- 3 burkāni
- 3 selerijas kāti
- 4 tomāti vai 400ml konservēti tomāti bundžā
- 4 ķiploka daivas
- īkšķa lieluma ingvers
- 1 liels sīpols
- 1l buljons (godīgi sakot, der arī ūdens, jo dārzeņi un garšvielas “izsit” brīnišķīgu aromātu)
- pētersīļi pārbēršanai
- gaļas versijai – 500g liellopa gaļa
- 3 ēdamkarotes eļļas
- 2-4 ēdamkarotes citrona sula
- sāls, cukurs pēc garšas
Kas jādara?
- Sakarsē eļļu un tajā apcep sākotnēji sīki sagrieztu ķiploku, sīpolu un ingveru līdz izdalās brīnišķīga smarža un sīpoli caurspīdīgi.
- Pievieno sīki sagrieztus vai sarīvētus burkānus un selerijas. Cep līdz masa saruksusi un sākusi smuki sulot.
- Ja ir vēlme gatavot versiju ar gaļu – tad šajā brīdī pievieno gaļu un turpina uz nelielas uguns cepināt.
- Kad gaļa apcepusies, pievieno tomātus, kas izdalīs daudz savu sulu, pievieno izvēlētās garšvielas (man ļoti patīk, ka ir kanēlis!) un kādu brīdi vēl pasutina zem vāka.
- Pielej ūdeni un pieber pupiņas un zirņus.
- Vāra 25 minūte zem vāka.
- Pievieno citrona sulu un pusi zaļumu. Pagaršo un pieber vēl garšvielas atkarībā no gaumes un vēlmēm.
- Lej bļodiņā un pārkaisa ar zaļumiem.
Dalīties un sekot: