Annijklēri

Annijklēri

Jā, Annijklēri, jo es negribu, ka kāds piekasās un saka, ka “tie taču nav eklēri”! Nu, jā, klasiski tie nav un nevar būt, bet ko darīt, ja visu laiku tiek postotas bildes no Raunas dārza un Fat Cat, bet es tādus šobrīd nedrīkstu lietot? Tad jācep improvizācija par eklēriem – bez sviesta un piena. Bonusā, kas ir antiklasiski, izmantoju vēl pilngraudu kviešu miltus (jo man citu nav 😀 ). Un tomēr – ja ir vēlme, šo pašu recepti var gatavot arī ar klasiskajām sastāvdaļām un sanāks īsti eklēri. 🙂

Neapšaubāmi – ar sviestu gatavoti saldumi ir ļoti garšīgi… tiem ir TĀ piegarša. Bet, ja nedrīkst un vienlaikus ļoti gribas, tātad jāmēģina sevi kaut kā iepriecināt. Ja gribat sagaidīt to trekno, “smago” eklēra sajūtu, tad nāksies aizmirst, jo īstam franču eklēram patiesi izmanto treknu sviestu un treknu pienu.

Līdzīgi kā ar zefīriem, šeit svarīga ir pareizā konsistence. Iesaku to pārbaudīt, skatoties youtube video, piemēram, šo.

Kādas sastāvdaļas nepieciešamas (10-12 gab)?

Choux jeb plaucētajai mīklai:

  • 125g kviešu miltu (es izmantoju pilngraudu, BET tie ir smagāki un ar tiem ir lielāks risks mīklai neizdoties kā nākas. Toties vismaz tā ilūzija, ka mazliet veselīgāk :)) )
  • 100ml augu piena
  • 100ml ūdens
  • 10g cukura
  • pus tējkarote sāls
  • 4 olas
  • 80g margarīna (ja ir iespēja, izmanto sviestu. es absolūti neesmu margarīna fane un to neatbalstu, bet nu tā eklēru bildes mani ir pamatīgi nokaitējušas. Nākamreiz mēģināšu ar kokosriekstu eļļu!)

Vārītajam vaniļas krēmam

  • 4 olu dzeltenumi
  • 480ml augu piena
  • 15g margarīna (tā pati piezīme, kas iepriekš pie margarīna)
  • 70-100g cukura (pēc garšas)
  • Vaniļas ekstrakts (iesaku izmantot dabisko, kas ir dārgāks un nežēlot to! Var arī taisīt šokolādes krēmu, liekot mazāk vaniļu un pieliekot kakao)
  • 40g kukurūzas ciete

Glazūrai:

  • 200g tumšā šokolāde vai 250g piena šokolāde
  • 40-60g Kokosriekstu piens, sviests vai saldais krējums (izlaiž, ja ņem piena šokolādi)

Kas jādara?

  • Gatavo krēmu: Dažādās receptēs secība ir atšķirīga un tas lika man noprast, ka patiesībā starpība nav nekāda un rezultāts ir tas pats. Liek visas sastāvdaļas katliņā (īpaši olas – tās noteikti jāliek iekšā, kamēr masa auksta) un sākumā kārtīgi izmaisa. Jā, sviests vai margarīns būs sadalījies gabaliņos un klučains. Masa kļūs siltāka un viss kļūs vienmērīgāks. Kukurūzas ciete sākotnēji liksies, ka ir kunkuļaina – tas ir ok, turpini maisīt. Kad masa sabiezējusi, ņem no plīts nost, pārliek masai pāri pārtika plēvi un liek atdzesēties. Ja grib treknāku krēmu, protams, var likt vairāk sviesta. Ar margarīnu neiesaku to pašu darīt.
  • Gatavo mīklu: Katliņā liek ūdeni, pienu, sviestu un cukuru. Karsē līdz sāk kārtīgi vārīties. Noņem no uguns un pievieno miltus. Jā, atkal šķitīs, ka viss ir galīgi garām, ka mīkla izskatās kunkuļaina un nevienmērīga.
  • Turpini maisīt! Kad tā ir kļuvusi vienmērīgāka un viengabalaina, liec katliņu atpakaļ uz lēnas uguns un kādas 2 minūtes karsē mīklu līdz no tās izkļūst liekais mitrums. Jā, mīklu sāks vilkt klāt pie katliņa – tā tam jābūt!
  • Ņem mīklu no uguns nost un liek vai nu mixerī vai vienkārši atstāj katliņā, ja maisa ar roku (es maisīju ar roku). Atdzesē 5-7 minūtes un sāk pa vienai likt klāt olas un maisīt līdz izveidojas perfekti viendabīga masa. Tā kļūs plūstoša un skaisti šķidra.
  • Ko darīt tālāk ar mīklu? Liek konditorejas tūtiņā un ar zvaigznītes uzgali un klāj uz cepampapīra, kas uzlikts uz plātnes. Desiņām jābūt ~10cm garām un aptuveni 1,5cm platām, klāj ar 3 cm atstatumu.  
  • UZMANĪBU! Izpētot receptes, secināju, ka ir norādītas gan diez gan atšķirīgas cepšanas temperatūras, gan laiki, gan metodes, kā cept. Iesaku vispirms izeksperimentēt, kā ir ar Tavu krāsni (ar 1-3 eklēriem) un tad cept visus pārējos, lai nav vējā darbs un materiāls. Tāpat paskaties, cik platas gribi savas “desiņas” atkarībā no tā, kā sanāk pirmie eklēri. Es cepu sekojoši – 220°C pirmās 10 minūtesa, tad 180°C ar pus centimetru pavērtu krāsni 25-30 minūtes. Krāsnij jābūt pavērtai, lai tiktu ārā mitrums. Eklēriem no ārpuses jākļūst brūnīgiem. Ar pilngraudu mīklu tie būs tumšāki jau pašā sākumā, bet arī tiem varēs redzēt, ka tie sāk kļūt vēl tumšāki. Cepšanās laikā lieki virināt durtiņas nevajag, lai mīkla nesaplok.
  • UZMANĪBU NR2. Eklēriem ļoti nepatīk straujas temperatūras maiņas. Nedariet kā es, kura pēc pirmās cepšanas reizes nepacietībā izrāva ārā eklērus no krāsns – tie izpūtīs gaisu. Pēc attiecīgā cepšanās laika paver krāsns durtiņas vaļā un, neņemot eklērus ārā, ar zobu bakstāmo izdur eklēriem pa 1 caurimiņam katrā galā, lai iziet ārā liekais mitrums. Pēc tam atkal piever krāsns durtiņas un ļauj eklēriem kādas 10 minūtes padzist.
  • Pildīšana un dekorēšana: Ņem tos āra no krāsns (tie vēl būs silti) un izdur mazus caurumiņus. Varīto krēmu iepilda konditorejas tūtiņā ar gareno uzgali (šaurs un garš). Pildījumu spiež no abām pusēm iekšā eklēros.
  • Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi un kokospiena cieto daļu/sviestu/saldo krējumu. Kad viss izkusis, kartīgi samaisa abas sastāvdaļas. Sapildītus eklērus mērc iekšā šokolādē un liek ledusskapī atdzesēties!